skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki z mięsem w kotle? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jakiego mięsa lepiej użyć? Możesz wziąć absolutnie każde mięso, czy to drób, wołowina, wieprzowina czy dziczyzna. W przepisie wykorzystano kawałek szyi wieprzowej. Opłucz mięso i osusz ręcznikiem.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj warzywa w zimnej wodzie. Jeśli to możliwe, używaj różnych kolorów papryki, wtedy twoje danie będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie.
Krok 3:
Ziemniaki obrać, umyć i zalać zimną, czystą wodą.
Krok 4:
Posiekaj warzywa w dowolny sposób. Do gotowania w kotle wolę duże kawałki.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w kliny lub kostki, jak chcesz.
Krok 6:
Wlej rafinowany olej roślinny do czystego, suchego kotła. Dobrze go podgrzej.
Krok 7:
W tym czasie odcedź ziemniaki i ułóż kliny na płaskiej powierzchni, aby wyschły. Na świeżym powietrzu dzieje się to dość szybko.
Krok 8:
W rozgrzanym oleju wyślij cebulę, marchewkę, paprykę i ząbki czosnku. Smażyć, ciągle mieszając łyżką cedzakową, do pożądanego stopnia wysmażenia. Warzywa można tylko lekko zanurzyć we wrzącym oleju lub smażyć na złoty kolor. Łyżką cedzakową wyjmij warzywa z kotła i wyślij do osobnego pojemnika. Uważaj, aby się nie poparzyć!
Krok 9:
Następna jest kolejka pomidorów. Wyślij wiśnie do oleju, w którym smażono cebulę, marchewkę i paprykę. Pozostaw dosłownie na 2-5 sekund i natychmiast wyjmij. Olej jest bardzo gorący, więc pomidory szybko się ugotują. Nawiasem mówiąc, wiśnie z przepisu można wykluczyć do woli.
Krok 10:
Wyjmij pomidory łyżką cedzakową.
Krok 11:
Wyślij suszone ziemniaki do kotła.
Krok 12:
Na dużym ogniu smażyć na złoty kolor. Nie zapomnij ciągle mieszać, w przeciwnym razie wszystko się spali.
Krok 13:
Wyjmij ziemniaki z kotła.
Krok 14:
Teraz zajmij się mięsem. Wyślij go do wrzącego oleju i smaż na złoty kolor. Smaż mięso partiami, aby się nie dusiło, a mianowicie smażone. Zwykle robię to w dwóch seriach.
Krok 15:
Wyjmij pierwszą część wieprzowiny z oleju do osobnej filiżanki i usmaż pozostałe mięso.
Krok 16:
Następnie wrzuć wszystkie smażone kawałki do kotła, dodaj trochę wody. Usuń kilka kłód spod kotła, aby płomień był umiarkowany i gotuj wieprzowinę, aż będzie ugotowana pod zamkniętą pokrywką. Zajmie to od 40 do 60 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy mięso się nie pali. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
Krok 17:
Drobno posiekaj warzywa. Dla jasności i apetycznego podania polecam użycie czerwonej cebuli sałatkowej. Pokrój go w cienkie pióra lub cienkie półpierścienie.
Krok 18:
Gdy mięso będzie gotowe, możesz przejść do końcowych kroków. Otwórz pokrywkę kotła, jeśli jest w nim za dużo płynu, odparuj odpowiednią ilość. Wyślij ziemniaki i smażone warzywa do kotła.
Krok 19:
Sól do smaku, posyp ulubionymi przyprawami i mieloną papryką.
Krok 20:
Delikatnie mieszając, doprowadź naczynie do pełnego ugotowania (skup się na ziemniakach). Płomień nie powinien być silny.
Krok 21:
Pod koniec gotowania dodaj zioła i cebulę.
Krok 22:
Ponownie wymieszaj wszystko i zaproś rodzinę i przyjaciół do stołu.
Krok 23:
Podawaj, aż ostygnie!
bardzo satysfakcjonujące, kolorowe i niesamowicie smaczne danie o zapachu mgły podbije wszystkich bez wyjątku!
oferuj świeże sezonowe warzywa, sałatki, zimowe przetwory i różne sosy do ziemniaków z mięsem.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g