ziemniaki z mięsem na ognisku w kotle

nieporównywalnie smaczne, łatwe, proste, ze zwykłych potraw! Ziemniaki z mięsem na ognisku w kotle zaskoczą cię swoim pysznym smakiem i aromatem. Jest przygotowywany z najprostszych produktów, które są zawsze dostępne. Może nakarmić największą rodzinę do syta! Dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 52 % 13 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z mięsem w kotle? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jakiego mięsa lepiej użyć? Możesz wziąć absolutnie każde mięso, czy to drób, wołowina, wieprzowina czy dziczyzna. W przepisie wykorzystano kawałek szyi wieprzowej. Opłucz mięso i osusz ręcznikiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj warzywa w zimnej wodzie. Jeśli to możliwe, używaj różnych kolorów papryki, wtedy twoje danie będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać, umyć i zalać zimną, czystą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa w dowolny sposób. Do gotowania w kotle wolę duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w kliny lub kostki, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej rafinowany olej roślinny do czystego, suchego kotła. Dobrze go podgrzej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie odcedź ziemniaki i ułóż kliny na płaskiej powierzchni, aby wyschły. Na świeżym powietrzu dzieje się to dość szybko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rozgrzanym oleju wyślij cebulę, marchewkę, paprykę i ząbki czosnku. Smażyć, ciągle mieszając łyżką cedzakową, do pożądanego stopnia wysmażenia. Warzywa można tylko lekko zanurzyć we wrzącym oleju lub smażyć na złoty kolor. Łyżką cedzakową wyjmij warzywa z kotła i wyślij do osobnego pojemnika. Uważaj, aby się nie poparzyć!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna jest kolejka pomidorów. Wyślij wiśnie do oleju, w którym smażono cebulę, marchewkę i paprykę. Pozostaw dosłownie na 2-5 sekund i natychmiast wyjmij. Olej jest bardzo gorący, więc pomidory szybko się ugotują. Nawiasem mówiąc, wiśnie z przepisu można wykluczyć do woli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij pomidory łyżką cedzakową.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij suszone ziemniaki do kotła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na dużym ogniu smażyć na złoty kolor. Nie zapomnij ciągle mieszać, w przeciwnym razie wszystko się spali.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij ziemniaki z kotła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz zajmij się mięsem. Wyślij go do wrzącego oleju i smaż na złoty kolor. Smaż mięso partiami, aby się nie dusiło, a mianowicie smażone. Zwykle robię to w dwóch seriach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij pierwszą część wieprzowiny z oleju do osobnej filiżanki i usmaż pozostałe mięso.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie wrzuć wszystkie smażone kawałki do kotła, dodaj trochę wody. Usuń kilka kłód spod kotła, aby płomień był umiarkowany i gotuj wieprzowinę, aż będzie ugotowana pod zamkniętą pokrywką. Zajmie to od 40 do 60 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy mięso się nie pali. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Drobno posiekaj warzywa. Dla jasności i apetycznego podania polecam użycie czerwonej cebuli sałatkowej. Pokrój go w cienkie pióra lub cienkie półpierścienie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gdy mięso będzie gotowe, możesz przejść do końcowych kroków. Otwórz pokrywkę kotła, jeśli jest w nim za dużo płynu, odparuj odpowiednią ilość. Wyślij ziemniaki i smażone warzywa do kotła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Sól do smaku, posyp ulubionymi przyprawami i mieloną papryką.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Delikatnie mieszając, doprowadź naczynie do pełnego ugotowania (skup się na ziemniakach). Płomień nie powinien być silny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pod koniec gotowania dodaj zioła i cebulę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ponownie wymieszaj wszystko i zaproś rodzinę i przyjaciół do stołu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podawaj, aż ostygnie!

bardzo satysfakcjonujące, kolorowe i niesamowicie smaczne danie o zapachu mgły podbije wszystkich bez wyjątku! 
oferuj świeże sezonowe warzywa, sałatki, zimowe przetwory i różne sosy do ziemniaków z mięsem.  


smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy