naleśniki z nadzieniem bananowym

aromatyczne danie na rodzinną przekąskę!!! Naleśniki są bardzo lubiane przez wielu. Szczególnie smaczne jest gotowanie ich z różnymi nadzieniami. Dlatego proponuję spróbować pysznego deseru naleśnikowego z aromatycznym nadzieniem bananowym. Myślę, że miłośnicy bananów docenią ten smak.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 70 % 28 g
203 kcal
IG: 7 / 21 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić naleśniki, połącz jajka z cukrem. Aby to zrobić, weź głęboką miskę, aby wygodnie ubijać mikserem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej mleko do jajek. Dodaj szczyptę soli i trochę oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej wymaganą ilość mąki przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dodaj mąkę do miski i zagnieść ciasto. Dostosuj konsystencję ciasta do swoich upodobań. Jeśli lubisz bardzo cienkie naleśniki, możesz dodać trochę więcej mleka. Gotowe ciasto powinno być jednorodne, bez grudek mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na gorącą patelnię naleśnikową wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej powierzchni patelni. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię można lekko nasmarować olejem. Piecz naleśniki z obu stron na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż gotowe naleśniki na talerzu i natychmiast przykryj pokrywką, aby nie wyschły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować nadzienie bananowe, obierz banany i pokrój w kółka o grubości 0,5 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na gorącej patelni rozpuść masło i dodaj cukier. Wymieszać. Umieść pokrojone banany na patelni. Trzymaj je w karmelu przez 20-30 sekund z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na każdy naleśnik nałóż trochę nadzienia bananowego i zwiń w rolkę lub kopertę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe, aromatyczne naleśniki podawaj z herbatą lub kawą. Możesz polać je czekoladą lub syropem jagodowym. Smacznego!

do gotowania możesz wybrać dowolny przepis na naleśniki według własnego gustu. Najważniejsze, że są cienkie. Wygodne będzie owinięcie nadzienia w takie.
karmelowe banany świetnie komponują się z naleśnikami.
podobnie, zamiast bananów, w karmelu można zrobić jabłka, gruszki, brzoskwinie. Jednocześnie za każdym razem otrzymasz nowe i smaczne nadzienie.
do nadzienia bananów można dodać trochę bitej śmietany. Lub po prostu uzupełnij je gotowym daniem podczas serwowania.
przygotuj naleśniki z bananem na śniadanie lub popołudniową przekąskę.
bardzo smaczne!
gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy