skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić naleśniki, połącz jajka z cukrem. Aby to zrobić, weź głęboką miskę, aby wygodnie ubijać mikserem.
Krok 2:
Następnie wlej mleko do jajek. Dodaj szczyptę soli i trochę oleju roślinnego.
Krok 3:
Przesiej wymaganą ilość mąki przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dodaj mąkę do miski i zagnieść ciasto. Dostosuj konsystencję ciasta do swoich upodobań. Jeśli lubisz bardzo cienkie naleśniki, możesz dodać trochę więcej mleka. Gotowe ciasto powinno być jednorodne, bez grudek mąki.
Krok 4:
Na gorącą patelnię naleśnikową wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej powierzchni patelni. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię można lekko nasmarować olejem. Piecz naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 5:
Ułóż gotowe naleśniki na talerzu i natychmiast przykryj pokrywką, aby nie wyschły.
Krok 6:
Aby przygotować nadzienie bananowe, obierz banany i pokrój w kółka o grubości 0,5 cm.
Krok 7:
Na gorącej patelni rozpuść masło i dodaj cukier. Wymieszać. Umieść pokrojone banany na patelni. Trzymaj je w karmelu przez 20-30 sekund z każdej strony.
Krok 8:
Na każdy naleśnik nałóż trochę nadzienia bananowego i zwiń w rolkę lub kopertę.
Krok 9:
Gotowe, aromatyczne naleśniki podawaj z herbatą lub kawą. Możesz polać je czekoladą lub syropem jagodowym. Smacznego!
do gotowania możesz wybrać dowolny przepis na naleśniki według własnego gustu. Najważniejsze, że są cienkie. Wygodne będzie owinięcie nadzienia w takie.
karmelowe banany świetnie komponują się z naleśnikami.
podobnie, zamiast bananów, w karmelu można zrobić jabłka, gruszki, brzoskwinie. Jednocześnie za każdym razem otrzymasz nowe i smaczne nadzienie.
do nadzienia bananów można dodać trochę bitej śmietany. Lub po prostu uzupełnij je gotowym daniem podczas serwowania.
przygotuj naleśniki z bananem na śniadanie lub popołudniową przekąskę.
bardzo smaczne!
gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g