skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli przed tobą jest cała tusza karpia, oczyść ją z łusek i wypatrosz.
Krok 2:
Następnie musisz odciąć głowę, ogon, grzbiet i płetwy nożyczkami lub ostrym nożem. Tusza jest dobrze myta w wodzie. Po oddzieleniu filetów wybierz małe kości i pokrój karpia na kawałki, które wygodnie zmielić.
Krok 3:
Aby kotlety były soczyste i delikatne, musisz dodać biały bochenek lub bułkę do mięsa mielonego, a następnie krótko namoczyć go w wodzie (tak, aby przykrył wierzch).
Krok 4:
Cebulę można zmielić z mięsem karpia. Ale jeśli drobno posiekasz, Tekstura kotletów będzie bardziej interesująca, a mięso mielone nie jest tak płynne.
Krok 5:
Ryba jest mielona w wygodny sposób. Z reguły używana jest maszynka do mięsa. Do mięsa mielonego dodaje się dobrze wyciśnięty chleb, posiekaną cebulę i wszelkie zioła (można wziąć suszone, świeże i ich mieszankę). Drugą część mięsa mielonego można zrobić bez zieleni. Następnie wszystko jest potarte rękami.
Krok 6:
Ugniatając mięso mielone do uzyskania gładkości, posolić do smaku, doprawić przyprawami. Po raz kolejny ugniatamy kulki.
Krok 7:
Po wlaniu oleju do gorącej patelni zanurzamy półfabrykaty przed smażeniem w panierce (lub mące).
Krok 8:
Jedną część kotletów można usmażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju, obracając je, aż się ugotują. Jeśli chcesz, aby były bardziej soczyste, gotuj je na parze przez kilka minut pod pokrywką. A drugą część mięsa mielonego można gotować na parze (w powolnej kuchence, podwójnym bojlerze itp.) - przydatne i nie mniej smaczne!
i więcej porad
obfite soczyste kotlety karpia-dobre na każdą okazję
tłuste i gęste mięso karpia jest idealne do kotletów, ponieważ nie ma nieprzyjemnego zapachu.
najważniejsze jest, aby kupić świeży okaz, a najlepiej całą tuszę, a nie pokrojony filet.
patroszenie, czyszczenie, płukanie i usuwanie kości powinno być wysokiej jakości.
do mięsa mielonego można dodać dowolne warzywa, w tym ziemniaki, cukinię, paprykę, a także śmietanę, ser itp.
przyprawy można umieścić dowolne, a nawet bez miary - mięso karpia jest słodkie.
przed zrolowaniem kulek z mięsa mielonego należy zanurzyć ręce w wodzie.
kotlety są smażone na oleju na dużym ogniu, a następnie duszone, przykryte pokrywką. Lub gotowane na parze, w piekarniku itp.
chcesz, aby kotlety były jeszcze smaczniejsze? Drobno posiekaj czosnek i dodaj go do mięsa mielonego.
nie trzymasz postu? Dodaj jajko do mielonego mięsa, ale wtedy bochenek nie musi być szczególnie moczony, ponieważ mięso mielone okaże się płynne, a to jest niepożądane.
jeśli nie lubisz ostrego zapachu cebuli, usmaż ją w oleju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g