kotlety karpia

kotlety karpia w poście i na wakacjach-smaczne i zdrowe! Piękny posiłek. Świetna przekąska. Eleganckie danie na co dzień i na świąteczne uczty. Kotlety karpia łączą się z dowolnymi produktami! Idealnie-tłuczone ziemniaki lub warzywa.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 33 % 13 g
226 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli przed tobą jest cała tusza karpia, oczyść ją z łusek i wypatrosz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie musisz odciąć głowę, ogon, grzbiet i płetwy nożyczkami lub ostrym nożem. Tusza jest dobrze myta w wodzie. Po oddzieleniu filetów wybierz małe kości i pokrój karpia na kawałki, które wygodnie zmielić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby kotlety były soczyste i delikatne, musisz dodać biały bochenek lub bułkę do mięsa mielonego, a następnie krótko namoczyć go w wodzie (tak, aby przykrył wierzch).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę można zmielić z mięsem karpia. Ale jeśli drobno posiekasz, Tekstura kotletów będzie bardziej interesująca, a mięso mielone nie jest tak płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryba jest mielona w wygodny sposób. Z reguły używana jest maszynka do mięsa. Do mięsa mielonego dodaje się dobrze wyciśnięty chleb, posiekaną cebulę i wszelkie zioła (można wziąć suszone, świeże i ich mieszankę). Drugą część mięsa mielonego można zrobić bez zieleni. Następnie wszystko jest potarte rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatając mięso mielone do uzyskania gładkości, posolić do smaku, doprawić przyprawami. Po raz kolejny ugniatamy kulki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wlaniu oleju do gorącej patelni zanurzamy półfabrykaty przed smażeniem w panierce (lub mące).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jedną część kotletów można usmażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju, obracając je, aż się ugotują. Jeśli chcesz, aby były bardziej soczyste, gotuj je na parze przez kilka minut pod pokrywką. A drugą część mięsa mielonego można gotować na parze (w powolnej kuchence, podwójnym bojlerze itp.) - przydatne i nie mniej smaczne!

i więcej porad

obfite soczyste kotlety karpia-dobre na każdą okazję
tłuste i gęste mięso karpia jest idealne do kotletów, ponieważ nie ma nieprzyjemnego zapachu.

najważniejsze jest, aby kupić świeży okaz, a najlepiej całą tuszę, a nie pokrojony filet.

patroszenie, czyszczenie, płukanie i usuwanie kości powinno być wysokiej jakości.

do mięsa mielonego można dodać dowolne warzywa, w tym ziemniaki, cukinię, paprykę, a także śmietanę, ser itp.

przyprawy można umieścić dowolne, a nawet bez miary - mięso karpia jest słodkie.

przed zrolowaniem kulek z mięsa mielonego należy zanurzyć ręce w wodzie.

kotlety są smażone na oleju na dużym ogniu, a następnie duszone, przykryte pokrywką. Lub gotowane na parze, w piekarniku itp.

chcesz, aby kotlety były jeszcze smaczniejsze? Drobno posiekaj czosnek i dodaj go do mięsa mielonego.

nie trzymasz postu? Dodaj jajko do mielonego mięsa, ale wtedy bochenek nie musi być szczególnie moczony, ponieważ mięso mielone okaże się płynne, a to jest niepożądane.

jeśli nie lubisz ostrego zapachu cebuli, usmaż ją w oleju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sazan azowski - 121   kcal/100g
  • Karp kaspijski - 97   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy