ciasto bananowe na patelni

najsmaczniejsze, z prostych potraw, łatwe, bez piekarnika! Ciasto bananowe na patelni przygotujesz bardzo szybko i nie jest do tego potrzebny piekarnik. Wypieki dają pyszną, chrupiącą skórkę cukrową i delikatny rdzeń. Na przytulną herbatę to jest to!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 77 % 36 g
217 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bananowe na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, na przykład drugiej kategorii, lepiej wziąć 4 sztuki. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Banany też.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski. Dodaj do nich 125 g cukru i ubij mikserem, aż będzie puszysty. Aby ciasto było puszyste, przewiewne, ważne jest, aby nie przebijać jajek. Masa powinna wzrosnąć co 3 razy, rozjaśnić się, a na powierzchni powinno pojawić się wiele pęcherzyków powietrza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Przesiewam całą mąkę na raz, ponieważ ciasto biszkoptowe gotowałem kilkanaście razy i już wypchałem rękę. Początkującym radzę stopniowo dodawać mąkę i ubijać z najniższą prędkością, aby nie wytrącić mocno ubitych jajek. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być płynne, ale nieco lepkie, z bąbelkami na powierzchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz banany. Możesz pokroić, jak chcesz. Najczęściej banany na ciasto kroi się w plasterki. Wolę bardziej interesujący wzór ciasta, więc pokroiłem banany wzdłuż. Bardzo ważne jest, aby banany nie były przejrzałe, z jasnożółtą skórką, elastycznym miąższem i niezbyt słodkim. Jeśli masz przejrzałe banany, radzę zmniejszyć ilość cukru, w przeciwnym razie ciasto może okazać się mdłe i nie wszystkim się to podoba.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dno i boki patelni obficie posmaruj masłem. Aby olej był wygodniejszy do wcierania na patelni, trzymaj go przez 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Spód patelni posyp pozostałym cukrem. Jest to konieczne, aby po obróceniu ciasta na wierzchu powstała lekka, chrupiąca karmelowa skórka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść banany na patelni. Jeśli zdecydujesz się na taki sam kawałek jak mój,wybierz banany, które nie są zbyt długie, aby całkowicie zmieściły się na patelni, na której ugotujesz ciasto. Średnica mojej patelni wynosi 28 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp równomiernie ciastem biszkopt. Sam się wyrównuje i tworzy płaską powierzchnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i przykryj. pożądana jest wypukła pokrywa, aby ciasto miało miejsce do wzrostu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż ciasto przez około 10-15 minut. Przez pierwsze 5-7 minut lepiej w ogóle nie otwierać pokrywy. A następnie okresowo przesuwaj szpatułką między ciastem a ścianami patelni, aby ciasto się nie przykleiło. Dokładny czas zależy od patelni i intensywności ognia. Dlatego okresowo sprawdzaj, czy ciasto jest spalone od dołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto na wierzchu jest dobrze ustawione, użyj dwóch szpatułek, aby delikatnie obrócić ciasto, aby banany znalazły się na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie ciasta przez około 5-7 minut dłużej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasto bananowe przełożyć na półmisek i pokroić na kawałki. Smacznego!

banany nie można układać na dnie patelni, ale pokroić na małe kawałki i wymieszać z ciastem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy