skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety mielone z wieprzowiny? Przygotuj jedzenie. Wybierz mięso z warstwami tłuszczu, kotlety okażą się bardziej soczyste. Aby ułatwić krojenie mięsa, zamroź je trochę w zamrażarce, jeśli jest świeże, lub nie rozmrażaj do końca, jeśli jest zamrożone. Pokrój mięso na bardzo małe kawałki.
Krok 2:
Włóż drobno posiekane mięso do miski. Dodaj do niego jajko. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. I lepiej zetrzyj go na tarce — to da kotletom dodatkową soczystość. Możesz również dodać starty czosnek.
Krok 3:
Następnie włóż trochę majonezu. Zamiast majonezu możesz wziąć kefir lub śmietanę. Aby połączyć masę kotleta, dodaj skrobię do mielonego mięsa. Lub mąkę, jeśli nie ma skrobi. Dodaj trochę posiekanych ziół do smaku. Możesz użyć zielonej cebuli jako zieleni. Umyj i osusz warzywa.
Krok 4:
Mięso mielone trochę soli (nie zapomnij o obecności majonezu, który już zawiera sól) i dodaj przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Mięso mielone na kotlety okazuje się bardzo miękkie i soczyste, więc nie można z niego uformować kotletów. Rozłóż go na patelni łyżką, tworząc małe kotlety, niezbyt grube, aby miały czas na smażenie. Smaż je z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.
Krok 6:
Kotlety powinny być dobrze ugotowane. Dlatego odwróć je kilka razy. Na samym końcu lepiej przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety przez 5 minut na najmniejszym ogniu.
Krok 7:
Gotowe kotlety można uzupełnić dowolnym dodatkiem lub sałatką warzywną. Smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g