kotlety mielone wieprzowe

soczyste, apetyczne, pachnące, na każdy dzień! Posiekane kotlety wieprzowe to przepis, który pomoże, jeśli nie masz maszynki do mięsa. Mięso na kotlety kroi się nożem na małe kawałki, dzięki czemu są gęstsze, ale jednocześnie bardziej aromatyczne niż zwykłe. W ten sposób możesz gotować inne rodzaje mięsa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 11 % 4 g
267 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety mielone z wieprzowiny? Przygotuj jedzenie. Wybierz mięso z warstwami tłuszczu, kotlety okażą się bardziej soczyste. Aby ułatwić krojenie mięsa, zamroź je trochę w zamrażarce, jeśli jest świeże, lub nie rozmrażaj do końca, jeśli jest zamrożone. Pokrój mięso na bardzo małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż drobno posiekane mięso do miski. Dodaj do niego jajko. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. I lepiej zetrzyj go na tarce — to da kotletom dodatkową soczystość. Możesz również dodać starty czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż trochę majonezu. Zamiast majonezu możesz wziąć kefir lub śmietanę. Aby połączyć masę kotleta, dodaj skrobię do mielonego mięsa. Lub mąkę, jeśli nie ma skrobi. Dodaj trochę posiekanych ziół do smaku. Możesz użyć zielonej cebuli jako zieleni. Umyj i osusz warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone trochę soli (nie zapomnij o obecności majonezu, który już zawiera sól) i dodaj przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Mięso mielone na kotlety okazuje się bardzo miękkie i soczyste, więc nie można z niego uformować kotletów. Rozłóż go na patelni łyżką, tworząc małe kotlety, niezbyt grube, aby miały czas na smażenie. Smaż je z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kotlety powinny być dobrze ugotowane. Dlatego odwróć je kilka razy. Na samym końcu lepiej przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety przez 5 minut na najmniejszym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kotlety można uzupełnić dowolnym dodatkiem lub sałatką warzywną. Smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy