skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Tyle produktów wystarczy, aby przygotować omlet dla jednej osoby. Na śniadanie dla dużej rodziny ilość składników należy zwiększyć proporcjonalnie.
Krok 2:
Wbij jaja kurze do głębokiej miski. Jajka muszą być schłodzone, aby powstała mocna piana, a omlet okazał się bujny. Jeśli możliwe jest użycie naturalnych produktów wiejskich, należy go użyć, danie okaże się znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Dodaj szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera ubij jajka z przyprawami, aż uzyskasz jednorodną, pieniącą się mieszankę.
Krok 3:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej do miski z mieszanką jajeczną. Lepiej jest używać mleka z dużym procentem tłuszczu i powinno być trochę (wystarczy 1,5 łyżki. L. na jajko kurze), aby z mieszanki nie wydzielało się dużo płynu, co niekorzystnie wpływa na smak i wygląd omletu. Ponownie wymieszaj mieszaninę trzepaczką.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aby mąka całkowicie rozpadła się w płynie, nie pozostały grudki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Podgrzewamy go dobrze, aby omlet natychmiast chwycił, a nie przykleił się do dna patelni.
Krok 5:
Wlej mieszankę omletów na patelnię. Gdy omlet się zestali, zmniejsz ogień do minimum, aby omlet nie zaczął palić się od dołu, ale był równomiernie pieczony w środku. Trzymaj omlet na ogniu przez kilka minut, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj danie przez kolejne dwie lub trzy minuty. Wyłącz ogień.
Krok 6:
Usuń omlet z patelni, podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami. Omlet można przygotować od razu z warzywami, ale główną zasadą jest, aby nie dodawać świeżych warzyw od razu, należy je najpierw trochę zmniejszyć, w przeciwnym razie podczas smażenia uwolnią sok, a omlet straci swoją objętość. Smacznego!
niektóre gospodynie domowe zalecają oddzielenie białek od żółtek, aby uzyskać wspaniały omlet, ubij je osobno, a następnie połącz mieszanki i ponownie ubij, nie zauważyłem dużej różnicy w tej i zwykłej metodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g