omlet z mąką i mlekiem na patelni

pyszna i sycąca opcja na śniadanie i lekką przekąskę! Omlet z mąką i mlekiem na patelni, w przeciwieństwie do klasycznego jajka i mleka, okazuje się gęstszy i bardziej satysfakcjonujący. Sałatka ze świeżych warzyw idealnie uzupełni to danie. Spróbuj!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 11 % 3 g
159 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Tyle produktów wystarczy, aby przygotować omlet dla jednej osoby. Na śniadanie dla dużej rodziny ilość składników należy zwiększyć proporcjonalnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jaja kurze do głębokiej miski. Jajka muszą być schłodzone, aby powstała mocna piana, a omlet okazał się bujny. Jeśli możliwe jest użycie naturalnych produktów wiejskich, należy go użyć, danie okaże się znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Dodaj szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera ubij jajka z przyprawami, aż uzyskasz jednorodną, pieniącą się mieszankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej do miski z mieszanką jajeczną. Lepiej jest używać mleka z dużym procentem tłuszczu i powinno być trochę (wystarczy 1,5 łyżki. L. na jajko kurze), aby z mieszanki nie wydzielało się dużo płynu, co niekorzystnie wpływa na smak i wygląd omletu. Ponownie wymieszaj mieszaninę trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aby mąka całkowicie rozpadła się w płynie, nie pozostały grudki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Podgrzewamy go dobrze, aby omlet natychmiast chwycił, a nie przykleił się do dna patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę omletów na patelnię. Gdy omlet się zestali, zmniejsz ogień do minimum, aby omlet nie zaczął palić się od dołu, ale był równomiernie pieczony w środku. Trzymaj omlet na ogniu przez kilka minut, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj danie przez kolejne dwie lub trzy minuty. Wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń omlet z patelni, podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami. Omlet można przygotować od razu z warzywami, ale główną zasadą jest, aby nie dodawać świeżych warzyw od razu, należy je najpierw trochę zmniejszyć, w przeciwnym razie podczas smażenia uwolnią sok, a omlet straci swoją objętość. Smacznego!

niektóre gospodynie domowe zalecają oddzielenie białek od żółtek, aby uzyskać wspaniały omlet, ubij je osobno, a następnie połącz mieszanki i ponownie ubij, nie zauważyłem dużej różnicy w tej i zwykłej metodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy