skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania naleśników. Naleśniki przygotowywane są bez jajek, z sodą. Możesz wziąć dowolny kefir, biorę 1 %. Lepiej jest najpierw wyjąć go z lodówki, aby wszystkie składniki nie różniły się znacznie temperaturą. Przesiej mąkę. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników i zagotuj wodę.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę do głębokiej miski, dodaj kefir, sól, cukier i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby ciasto było jednorodne bez grudek. Lepiej nie dodawać więcej cukru, aby naleśniki nie paliły się podczas smażenia.
Krok 3:
Szybko wlej wrzącą wodę do ciasta i wymieszaj. Otrzymasz płynne ciasto. Z takiego ciasta dostałem grube naleśniki, aby uzyskać cieńsze, dodałem gdzieś więcej 50 ml gorącej wody. Konsystencja ciasta będzie zależeć od wybranego kefiru.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do ciasta i wymieszaj. Pozostaw ciasto na piętnaście do dwudziestu minut, ponownie wymieszaj i możesz zacząć smażyć naleśniki. W tym czasie mąka odda swoją lepkość ciastu, wszystkie składniki są naprawdę dobrze wymieszane.
Krok 5:
Do smażenia naleśników lepiej jest użyć specjalnie do tego przeznaczonej patelni, ważne jest, aby na tej patelni smażyć tylko naleśniki. Podpal go i mocno podgrzej. Nasmaruj spód olejem roślinnym i wlej na niego ciasto, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni patelni. Smażyć naleśniki z obu stron. Smarowanie olejem za każdym razem, gdy smażony jest następny naleśnik, jest opcjonalne. Łatwo się gotują i nie przyklejają się do patelni.
Krok 6:
Posmaruj gotowe naleśniki masłem, aby się nie sklejały. Naleśniki na kefirze bez jajek są ażurowe, cienkie i smaczne. Nie pękają i mogą być odpowiednie do zawijania w nie nadzienia. Idealnie połączą się ze słodkim nadzieniem-dżemem. dżem, mleko skondensowane i niesłodzone-ser, ryba, szynka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g