naleśniki kefirowe bez jajek

ażurowe cienkie naleśniki bez jajek na kefirze. Stało się już znane, że naleśniki można gotować bez mleka lub kefiru, ale fakt, że naleśniki są doskonałe bez jajek, jest po prostu niesamowity. Ale mimo to tak jest. Minimum składników i masz wspaniałe pyszne ażurowe naleśniki!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 67 % 22 g
167 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania naleśników. Naleśniki przygotowywane są bez jajek, z sodą. Możesz wziąć dowolny kefir, biorę 1 %. Lepiej jest najpierw wyjąć go z lodówki, aby wszystkie składniki nie różniły się znacznie temperaturą. Przesiej mąkę. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników i zagotuj wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę do głębokiej miski, dodaj kefir, sól, cukier i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby ciasto było jednorodne bez grudek. Lepiej nie dodawać więcej cukru, aby naleśniki nie paliły się podczas smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szybko wlej wrzącą wodę do ciasta i wymieszaj. Otrzymasz płynne ciasto. Z takiego ciasta dostałem grube naleśniki, aby uzyskać cieńsze, dodałem gdzieś więcej 50 ml gorącej wody. Konsystencja ciasta będzie zależeć od wybranego kefiru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do ciasta i wymieszaj. Pozostaw ciasto na piętnaście do dwudziestu minut, ponownie wymieszaj i możesz zacząć smażyć naleśniki. W tym czasie mąka odda swoją lepkość ciastu, wszystkie składniki są naprawdę dobrze wymieszane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia naleśników lepiej jest użyć specjalnie do tego przeznaczonej patelni, ważne jest, aby na tej patelni smażyć tylko naleśniki. Podpal go i mocno podgrzej. Nasmaruj spód olejem roślinnym i wlej na niego ciasto, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni patelni. Smażyć naleśniki z obu stron. Smarowanie olejem za każdym razem, gdy smażony jest następny naleśnik, jest opcjonalne. Łatwo się gotują i nie przyklejają się do patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj gotowe naleśniki masłem, aby się nie sklejały. Naleśniki na kefirze bez jajek są ażurowe, cienkie i smaczne. Nie pękają i mogą być odpowiednie do zawijania w nie nadzienia. Idealnie połączą się ze słodkim nadzieniem-dżemem. dżem, mleko skondensowane i niesłodzone-ser, ryba, szynka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy