naleśniki na skrobi

oryginalne, najcieńsze i bardzo smaczne! Naleśniki na skrobi to przepis na naleśniki, w którym zamiast zwykłej mąki pszennej stosuje się skrobię ziemniaczaną. Ciasto na nim okazuje się bardzo płynne, ale, co zaskakujące, naleśniki są idealnie odwrócone i okazują się bardzo cienkie, z chrupiącą krawędzią.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 45 % 15 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki na skrobi? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, mam 1,5%. Używam szklanki o pojemności 250 ml. odmierz skrobię łyżką stołową ze zjeżdżalnią. Jajka weź kategorię C1, bezwonny rafinowany olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, w której wyrabiasz ciasto. Wlej do niego skrobię, dodaj sól. Ubij jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką wymieszaj jajka ze skrobią, aż będą gładkie. Otrzymasz dość gęstą lepką masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas ciągłego mieszania wlej mleko do ciasta. Mieszaj, aż będzie całkowicie gładka. Jest to metoda-wlewanie płynu do masy jajeczno-skrobiowej, a nie odwrotnie, wlewanie skrobi do mleka — pozwala uniknąć tworzenia się grudek. Ciasto jest całkowicie jednorodne. Wlej do niego olej roślinny i ponownie wymieszaj. Olej w cieście zapobiegnie przywieraniu naleśników podczas smażenia. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, najlepiej specjalną nieprzywierającą naleśnikarkę. Ale odpowiedni jest również zwykły z grubym dnem. Posmaruj patelnię przed pierwszym naleśnikiem odrobiną oleju roślinnego. Spraw, aby ogień był średni. Wlej połowę chochli ciasta na patelnię. Pamiętaj, aby wcześniej wymieszać, aby podnieść skrobię z dna. Rozłóż ciasto na dnie okrężnymi ruchami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż naleśnik, aż się zrumieni, a następnie odwróć go na drugą stronę. Smaż go również na złoty kolor. Wyjmij gotowy naleśnik z patelni. Następnie nie ma potrzeby smarowania patelni. W podobny sposób upiecz naleśniki z całego ciasta. Nie zapomnij wymieszać ciasta przed każdym naleśnikiem, aby podnieść skrobię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj gotowe naleśniki z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Są szczególnie smaczne na gorąco-mają chrupiącą krawędź, która staje się miękka na zimno. Smacznego!

pyszne naleśniki! Wątpiłam, czy okaże się pyszny, ponieważ w cieście nie ma cukru, ale to wcale nie zaszkodziło. Bałam się też, że takie ciasto przyklei się do patelni. Ale naleśniki dosłownie "odbijały się" od patelni, okazując się bardzo cienkie. Myślę, że naleśniki na skrobi będą wygodne do nadziewania.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy