skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy pilaw na kuchence w kotle z kurczaka? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz fileta z kurczaka możesz wziąć dowolne inne części kurczaka bez kości, na przykład mięso z ud lub podudzi. Pilaw można gotować bez kurkumy i berberysu, ale gotujemy z tymi składnikami - ani nadają potrawie bogaty żółty kolor, aromat i lekką kwaskowatość.
Krok 2:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć dowolnego ryżu. Możesz być specjalny do pilawu, ale odpowiednie są inne odmiany, ważne jest tylko, aby płatki były gotowane na parze, wtedy zachowa swój kształt i nie gotuje się. Mam złoty ryż na parze.
Krok 3:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Obierz marchewki. Pokrój marchewki na małe kostki. Możesz zetrzeć marchewki na grubej tarce, ale zwykle dodaje się je do pilawu pokrojone na kawałki, aby nie gotowały się podczas obróbki cieplnej i zachowały swój kształt.
Krok 5:
Wyczyść cebulę. Możesz pokroić w małe lub średnie kostki. Jeśli nie lubisz czuć cebuli w gotowym Pilawie, możesz pokroić ją na większą skalę, tak jak ja, lub ogólnie zostawić cebulę w całości, aby później można ją było łatwo usunąć.
Krok 6:
W kotle o pojemności 4,5-5 litrów na ogniu nieco powyżej średniej podgrzej olej roślinny. Ułóż kurczaka, cebulę i marchewkę i smaż, mieszając, przez 7-10 minut.
Krok 7:
Wlej ryż do kotła, dodaj wszystkie przyprawy, liście laurowe, berberys i całe nieobrane ząbki czosnku. Jeśli ząbki są małe, możesz zwiększyć ich liczbę 2 razy lub ogólnie dodać całą umytą główkę czosnku w łusce do pilawu. Jak mówią, pilaw nie zepsuje czosnku, będzie tylko bardziej aromatyczny.
Krok 8:
Na krawędzi wlej ciepłą lub lekko gorącą wodę, aby całkowicie przykryła wszystkie składniki kotła 1-2 palcami. W takim przypadku ryż z mięsem i przyprawami nie musi być mieszany. Wszystko powinno pozostać warstwami.
Krok 9:
Doprowadź wodę do wrzenia. Przykryj kocioł i gotuj pilaw na małym ogniu przez około 30 minut lub nieco dłużej, aż ryż się ugotuje. W tym czasie nie mieszaj pilawu. Spróbuj ryżu na gotowość. Powinien być miękki, ale nie ugotowany. Usuń gotowy pilaw z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez około 25 minut, aby ryż wchłonął nadmiar wilgoci.
Krok 10:
Przed podaniem wymieszaj pilaw, połóż na talerzu i posyp posiekanymi ziołami, jeśli chcesz. Może to być kolendra, pietruszka itp. Smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g