pieczeń wieprzowa z ziemniakami na patelni domowej roboty

bardzo smaczne, ze zwykłych potraw, na rodzinny obiad! Pieczeń wieprzowa z ziemniakami może być doskonale ugotowana na patelni, a nie tylko w piekarniku. Na kuchence pieczeń jest również uzyskiwana w domu, smaczna, satysfakcjonująca i pachnąca. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami, jest niesamowicie pyszny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 38 % 10 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wieprzową z ziemniakami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso (mam wieprzowinę, ale możesz wziąć dowolne), jeśli to konieczne, rozmrozić wcześniej. Najlepiej, aby zawierał niewielką ilość tłuszczu. Ziemniaki i marchewki umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie warzywa-cebula, marchew, ziemniaki, obierz, opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone mięso. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, aż pojawi się złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia mięsa posiekaj cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekane warzywa do smażonego mięsa. Smaż wszystko razem przez około 3-4 minuty. Skoncentruj się na swoim piecu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obrane ziemniaki pokrój na duże kawałki i dodaj na patelnię. Wlej trochę wody i zagotuj zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotową pieczeń na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

prawie wszystkie kuchnie świata mają podobne przepisy na smażenie. Algorytm gotowania jest jeden, ale każdy ma swoje własne niuanse gotowania. Podstawą pieczeni jest zawsze mięso, a ponadto dodaje się ziemniaki i różne warzywa.
oprócz określonych składników możesz dodać paprykę, pomidory, cukinię. Dzięki temu danie będzie nie tylko zdrowsze, ale także smaczniejsze.
Zwykle dodaję więcej wody, ponieważ lubię aby danie było bardziej soczyste. Ale możesz dostosować ten moment do swoich upodobań.
możesz uzupełnić porcję pieczeni świeżymi warzywami i sałatką ze świeżych warzyw.
to smaczne i satysfakcjonujące danie nadaje się nie tylko do codziennego menu. Można go również podawać na świątecznym stole jako gorące danie.
aby uzyskać pikantny smak, możesz dodać do pieczeni trochę koncentratu pomidorowego i mielonego czosnku.
Gotuj z przyjemnością!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy