skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić pieczarki w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i ekwipunek do przygotowania tego dania.
Krok 2:
Zacznij od grzybów. Umyj pieczarki, osusz je trochę i pokrój w talerze. Do tego dania najlepiej jest użyć małych średnich grzybów, ponieważ z nimi danie okazuje się smaczniejsze, same w sobie są ładniejsze.
Krok 3:
Wlej bardzo mało oleju roślinnego na patelnię (większość oleju będzie musiała zostać użyta później, bezpośrednio podczas smażenia) i umieść ją na kuchence, podgrzej. Następnie umieść grzyby na patelni i zacznij gotować na średnim ogniu.
Krok 4:
W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie lub ćwiartki, w zależności od preferencji i wielkości cebuli. Po prostu nie mielić cebuli, ponieważ wpływa to na smak potrawy jako całości. W tym naczyniu powinno być znaczące.
Krok 5:
Obierz marchewki obieraczką do warzyw i zetrzyj. Użyłem tarki ze średnimi otworami, ponieważ dzięki temu marchewki będą bardziej miękkie i usmażone szybciej. Ale jeśli chcesz, możesz zetrzeć duży.
Krok 6:
Gdy płyn wyparuje na patelni, dodaj więcej oleju i włóż cebulę i marchewkę przygotowaną do smażenia do pieczarek. Wymieszaj grzyby z warzywami i smaż przez 10-15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać zawartości patelni, aby nic się nie przypaliło, a wszystkie składniki były równomiernie ugotowane.
Krok 7:
Następnie włóż śmietanę na patelnię, dopraw potrawę czarnym pieprzem i solą.
Krok 8:
Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Spójrz na konsystencję potrawy. Jeśli okaże się gęsty, możesz dodać trochę wody. Uważaj, jeśli dodasz zbyt dużo wody, otrzymasz już pieczarki z sosem. Tak więc gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut.
Krok 9:
Duszone pieczarki w śmietanie na patelni z cebulą są gotowe. Smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g