duszone pieczarki w śmietanie na patelni z cebulą

Jak prawidłowo gotować pieczarki? Zgasić je z cebulą! Pieczarki w śmietanie duszone na patelni są przygotowywane bardzo szybko i tylko z dostępnych składników. Okazuje się, że wszystko jest bardzo proste i bardzo smaczne! Możesz jeść z chlebem lub podawać z dodatkami, takimi jak ziemniaki, puree ziemniaczane lub ryż.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 67 % 12 g
węglowodany 17 % 3 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić pieczarki w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i ekwipunek do przygotowania tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od grzybów. Umyj pieczarki, osusz je trochę i pokrój w talerze. Do tego dania najlepiej jest użyć małych średnich grzybów, ponieważ z nimi danie okazuje się smaczniejsze, same w sobie są ładniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej bardzo mało oleju roślinnego na patelnię (większość oleju będzie musiała zostać użyta później, bezpośrednio podczas smażenia) i umieść ją na kuchence, podgrzej. Następnie umieść grzyby na patelni i zacznij gotować na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie lub ćwiartki, w zależności od preferencji i wielkości cebuli. Po prostu nie mielić cebuli, ponieważ wpływa to na smak potrawy jako całości. W tym naczyniu powinno być znaczące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki obieraczką do warzyw i zetrzyj. Użyłem tarki ze średnimi otworami, ponieważ dzięki temu marchewki będą bardziej miękkie i usmażone szybciej. Ale jeśli chcesz, możesz zetrzeć duży.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy płyn wyparuje na patelni, dodaj więcej oleju i włóż cebulę i marchewkę przygotowaną do smażenia do pieczarek. Wymieszaj grzyby z warzywami i smaż przez 10-15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać zawartości patelni, aby nic się nie przypaliło, a wszystkie składniki były równomiernie ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż śmietanę na patelnię, dopraw potrawę czarnym pieprzem i solą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Spójrz na konsystencję potrawy. Jeśli okaże się gęsty, możesz dodać trochę wody. Uważaj, jeśli dodasz zbyt dużo wody, otrzymasz już pieczarki z sosem. Tak więc gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Duszone pieczarki w śmietanie na patelni z cebulą są gotowe. Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy