skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić miękką i soczystą wieprzowinę w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Miąższ wieprzowy nadaje się z dowolnej części tuszy: karbonady, szynki, szyi, jeśli chcesz, aby mięso było grubsze. Mam łopatkę, którą wcześniej odciąłem cały nadmiar tłuszczu. Możesz sam ugotować bulion mięsny lub rozcieńczyć trochę bulionu wołowego we wrzącej wodzie.
Krok 2:
Mięso wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.
Krok 3:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 4:
W zimnym mleku rozcieńczyć skrobię. Mieszaj, aż wszystkie grudki znikną.
Krok 5:
Wlej zimne mleko ze skrobią do śmietany i dobrze wymieszaj. Jest to konieczne, aby śmietana nie zsiadła podczas duszenia, a także zagęścić sos.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozpuść masło.
Krok 7:
Ułożyć wieprzowinę i smażyć, mieszając, na dużym ogniu, aż się zarumieni.
Krok 8:
Dodaj czosnek, sól i pieprz do mięsa i smaż, mieszając, przez około 30 sekund.
Krok 9:
Zmniejsz ogień do minimum. Wlej 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego na patelnię i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 10:
Zagotuj bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zapewni to miękkość wieprzowiny. Jeśli po tym czasie wieprzowina jest nadal bardzo twarda, możesz dodać trochę więcej bulionu i dusić wieprzowinę przez kolejne 5-10 minut.
Krok 11:
Śmietanę i mleko wlać na patelnię do wieprzowiny i wymieszać.
Krok 12:
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do mięsa.
Krok 13:
Usuń gotową wieprzowinę w sosie śmietanowym z ognia, ułóż na talerzach i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g