wieprzowina w sosie śmietanowym na patelni

pyszne, niedrogie, apetyczne i na co dzień dla całej rodziny. Wieprzowina w sosie śmietanowym na patelni dzięki smażeniu na dużym ogniu, a następnie duszeniu najpierw w bulionie mięsnym, a następnie w śmietanie staje się bardzo miękka i soczysta. Każdy dodatek nadaje się do takiego apetycznego mięsa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić miękką i soczystą wieprzowinę w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Miąższ wieprzowy nadaje się z dowolnej części tuszy: karbonady, szynki, szyi, jeśli chcesz, aby mięso było grubsze. Mam łopatkę, którą wcześniej odciąłem cały nadmiar tłuszczu. Możesz sam ugotować bulion mięsny lub rozcieńczyć trochę bulionu wołowego we wrzącej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W zimnym mleku rozcieńczyć skrobię. Mieszaj, aż wszystkie grudki znikną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zimne mleko ze skrobią do śmietany i dobrze wymieszaj. Jest to konieczne, aby śmietana nie zsiadła podczas duszenia, a także zagęścić sos.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozpuść masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułożyć wieprzowinę i smażyć, mieszając, na dużym ogniu, aż się zarumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek, sól i pieprz do mięsa i smaż, mieszając, przez około 30 sekund.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień do minimum. Wlej 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego na patelnię i wszystko ponownie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zapewni to miękkość wieprzowiny. Jeśli po tym czasie wieprzowina jest nadal bardzo twarda, możesz dodać trochę więcej bulionu i dusić wieprzowinę przez kolejne 5-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Śmietanę i mleko wlać na patelnię do wieprzowiny i wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadź sos do wrzenia i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do mięsa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń gotową wieprzowinę w sosie śmietanowym z ognia, ułóż na talerzach i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy