stek wieprzowy na patelni grillowej

apetyczny, soczysty, niesamowicie pyszny, na obiad! Stek z patelni grillowej można uznać za dietetyczny. Smażenie mięsa uwalnia tłuszcz, który spływa między rowkami grilla i nie jest wchłaniany z powrotem do mięsa. Stek jest soczysty, ale nie tłusty, z ładną siatką z żeber patelni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 53 % 21 g
węglowodany 15 % 6 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć stek na patelni grillowej? Przygotuj jedzenie. Wyjmij steki mięsne z lodówki z wyprzedzeniem, aby miały czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche. Grubość steku powinna wynosić 2-4 cm i mieć trochę tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce wymieszaj brandy, sos sojowy, sól i przyprawy do marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj mięso marynatą ze wszystkich stron i pozostaw do marynowania na 1-2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dobrze osusz mięso ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar płynu z ich powierzchni. Ważne jest, aby zrobić to tak dokładnie, jak to możliwe, nadmiar płynu będzie przeszkadzał w smażeniu mięsa, zamiast tego zacznie się gotować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj mięso z obu stron olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj patelnię grillową. Rozgrzej go do gorącego stanu i za pomocą silikonowej szczotki posmaruj całą powierzchnię olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść steki na gorącej patelni, aby nie stykały się ze sobą. Pozwól im smażyć przez minutę na dużym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć je szczypcami i smaż przez minutę z drugiej strony, aby utworzyć skórkę. Następnie zmniejsz ogień i smaż przez kolejne 2 minuty z każdej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyłącz ogrzewanie i wyjmij mięso z patelni. Zawiń go w folię lub przykryj. Pozwól mięsu & quot; odpocząć & quot; przez około 5 minut. W tym czasie sok rozprowadzi się w całym kawałku, temperatura Na zewnątrz i wewnątrz wyrówna się, a cały stek stanie się ciepły, soczysty i delikatny. Gotowe mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Podczas serwowania polej mięso utworzonym sokiem. Smacznego!

najlepszym dodatkiem do steków mięsnych jest sałatka warzywna.
oprócz mięsa możesz gotować warzywa na patelni grillowej i uzupełniać je gotowym mięsem. Okazuje się, że jest zarówno zdrowy, jak i smaczny!

stopień wysmażenia można dostosować do własnych upodobań, ale im lepiej jest usmażone, tym bezpieczniejsze jest spożywanie mięsa.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy