cudo z ziemniakami i serem

apetyczny, rumiany, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Cudu z ziemniakami i serem to danie kuchni dagestańskiej, które jest płaskim ciastem z nadzieniem. Ciasto cud jest przaśne, na kefirze i sodzie, nadzienie może być inne. W tym przepisie składa się z ziemniaków i aromatycznego miękkiego sera.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 63 % 22 g
169 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cud z ziemniakami i serem? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Weź średniej wielkości ziemniaki. Ser-miękki, Adyghe lub ser, dobrej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Użyłam sera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę. Wlej do niego ciepły kefir. Nie jest przerażające, jeśli właśnie wyjąłeś go z lodówki — po prostu rozcieńcz kefir gorącą wodą. Wlej do niego sodę i wymieszaj. Pozostaw kefir na 5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kwasem zawartym w kefirze. W rezultacie uwolni się gaz, który sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj sól do kefiru i przesiej jedną szklankę mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij ugniatać ciasto widelcem. Po wymieszaniu pierwszej szklanki mąki przesiej kolejną małą porcję. Tak więc, stopniowo dodając mąkę, zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy już trudno będzie ingerować widelcem, Kontynuuj ugniatanie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się jednolity, gładki i przestać przyklejać się do dłoni. Zajęło mi tylko dwie szklanki mąki, połowa nie była potrzebna. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć serwetką i odstawić na chwilę podczas przygotowywania nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Umyj ziemniaki i włóż do rondla. Napełnij zimną wodą i umieść na kuchence na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotuj ziemniaki w mundurkach przez 20-25 minut, w zależności od wielkości. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić bulwy. Odcedź i pozostaw ziemniaki do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić ziemniaki do stanu, w którym można je podnieść bez poparzenia. Oczyść go i zetrzyj tłuczkiem na puree.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj starty ser i śmietanę do rozgniecionych ziemniaków. Trochę soli. Pamiętaj, że w nadzieniu będzie już wystarczająco słony ser, zwłaszcza jeśli jest to ser serowy. Do nadzienia można również dodać dowolne warzywa do smaku. Postanowiłam nie dodawać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Nadzienie jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto w międzyczasie stało się jeszcze lepsze — cały płyn w końcu wchłonął mąkę, a mąka rozwinęła gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta. Staraj się zawsze pozwolić ugniatanemu ciastu odpocząć, praca z nim będzie znacznie wygodniejsza. Podziel ciasto na 8 części. Rozwałkuj każdą część na stole posypanym mąką w cienki okrąg.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść dużą porcję nadzienia na środku przedmiotu obrabianego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zbierz końce ciasta na środek i ściśnij je, tworząc rodzaj torebki. Spłaszcz go na górze, aby był płaski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj powstałą tortillę na grubość 1 cm. Staraj się, aby tak się nie stało. W ten sam sposób uformuj wszystko w cud. Zrobiłem to w trakcie smażenia — podczas gdy jedna tortilla była smażona, ugotowałem drugą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Nie smarując go niczym, podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Połóż na nim półfabrykat ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smaż cudę na suchej patelni na złoty kolor najpierw z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Smaż również na złoty kolor.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij gotową tortillę na talerz i natychmiast, gdy jest gorąca, posmaruj ją masłem. Podsmaż wszystkie tortille w ten sam sposób.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj cud na gorąco ze śmietaną. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy