skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cud z ziemniakami i serem? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Weź średniej wielkości ziemniaki. Ser-miękki, Adyghe lub ser, dobrej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Użyłam sera.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę. Wlej do niego ciepły kefir. Nie jest przerażające, jeśli właśnie wyjąłeś go z lodówki — po prostu rozcieńcz kefir gorącą wodą. Wlej do niego sodę i wymieszaj. Pozostaw kefir na 5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kwasem zawartym w kefirze. W rezultacie uwolni się gaz, który sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie.
Krok 3:
Następnie dodaj sól do kefiru i przesiej jedną szklankę mąki.
Krok 4:
Zacznij ugniatać ciasto widelcem. Po wymieszaniu pierwszej szklanki mąki przesiej kolejną małą porcję. Tak więc, stopniowo dodając mąkę, zagnieść ciasto.
Krok 5:
Kiedy już trudno będzie ingerować widelcem, Kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 6:
Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się jednolity, gładki i przestać przyklejać się do dłoni. Zajęło mi tylko dwie szklanki mąki, połowa nie była potrzebna. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć serwetką i odstawić na chwilę podczas przygotowywania nadzienia.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Umyj ziemniaki i włóż do rondla. Napełnij zimną wodą i umieść na kuchence na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotuj ziemniaki w mundurkach przez 20-25 minut, w zależności od wielkości. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić bulwy. Odcedź i pozostaw ziemniaki do ostygnięcia.
Krok 8:
Schłodzić ziemniaki do stanu, w którym można je podnieść bez poparzenia. Oczyść go i zetrzyj tłuczkiem na puree.
Krok 9:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 10:
Dodaj starty ser i śmietanę do rozgniecionych ziemniaków. Trochę soli. Pamiętaj, że w nadzieniu będzie już wystarczająco słony ser, zwłaszcza jeśli jest to ser serowy. Do nadzienia można również dodać dowolne warzywa do smaku. Postanowiłam nie dodawać.
Krok 11:
Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Nadzienie jest gotowe.
Krok 12:
Ciasto w międzyczasie stało się jeszcze lepsze — cały płyn w końcu wchłonął mąkę, a mąka rozwinęła gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta. Staraj się zawsze pozwolić ugniatanemu ciastu odpocząć, praca z nim będzie znacznie wygodniejsza. Podziel ciasto na 8 części. Rozwałkuj każdą część na stole posypanym mąką w cienki okrąg.
Krok 13:
Umieść dużą porcję nadzienia na środku przedmiotu obrabianego.
Krok 14:
Zbierz końce ciasta na środek i ściśnij je, tworząc rodzaj torebki. Spłaszcz go na górze, aby był płaski.
Krok 15:
Rozwałkuj powstałą tortillę na grubość 1 cm. Staraj się, aby tak się nie stało. W ten sam sposób uformuj wszystko w cud. Zrobiłem to w trakcie smażenia — podczas gdy jedna tortilla była smażona, ugotowałem drugą.
Krok 16:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Nie smarując go niczym, podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Połóż na nim półfabrykat ciasta.
Krok 17:
Smaż cudę na suchej patelni na złoty kolor najpierw z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Smaż również na złoty kolor.
Krok 18:
Wyjmij gotową tortillę na talerz i natychmiast, gdy jest gorąca, posmaruj ją masłem. Podsmaż wszystkie tortille w ten sam sposób.
Krok 19:
Podawaj cud na gorąco ze śmietaną. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g