jajecznica z serem na patelni

Szybki, prosty, apetyczny, na śniadanie! Jajecznica z serem na patelni to zawsze dobry pomysł! Przygotowanie go nie będzie trudne, zwłaszcza jeśli znasz małe sekrety. Wtedy białko pozostanie delikatne, a żółtko płynne. Dodanie sera doda pikantnego akcentu do zwykłego Dania.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 16 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 0 % 0 g
252 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę z serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Na jedną porcję wystarczą dwa jajka, ale miałem tylko małe jajka, wziąłem trzy. Ser do przepisu jest lepszy niż ten, który dobrze się topi. Wybierz dobrej jakości ser, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser. Wybrałem średnie, ale możesz pocierać duże, to jak najbardziej Ci się podoba.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Dla jednej osoby wystarczy patelnia o średnicy 15-18 cm. Rozpuść masło na małym ogniu. I dodaj trochę warzyw. To pierwszy sekret dobrej jajecznicy. Masło może szybko się spalić. Dodanie warzyw zapobiegnie temu, ponieważ ma wyższą temperaturę spalania.Gorenje. Dobrze rozgrzej olej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka na patelnię. Ja smażę glazurę, ale można mieszać białka z żółtkami, to jak najbardziej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób najmniejszy ogień pod patelnią-to drugi sekret udanej glazury. Na dużym ogniu białko ugotuje się szybciej niż żółtko i może zacząć się palić. Gdy białko się zestali, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj, że jajecznica będzie z solonym serem, nie przesadzaj. Uwielbiam świeżo zmielony pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jakie będzie żółtko w gotowej jajecznicy, wybierz. Uwielbiam płyn, ale możesz go bardziej usmażyć, dostosuj go do swoich upodobań. Gdy żółtka będą prawie gotowe, posyp jajecznicę serem. Smaż jajecznicę przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się stopi. Możesz przykryć patelnię pokrywką, wtedy ser stopi się szybciej, ale żółtko może stać się białe. Nie robię tego, zawsze smażę bez pokrywki. Posyp gotową jajecznicę ziołami.

podawaj gotowe jajka sadzone na patelni lub na talerzu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy