skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć szaszłyki wieprzowe w tandoor? Przede wszystkim przygotuj mięso. Którą część wieprzowiny najlepiej wykorzystać? Najbardziej soczysty i pyszny kebab wyjdzie z szyi. Jest umiarkowanie tłusty i miękki. Niezrównany kebab jest uzyskiwany ze świeżego mięso, kotroy nie został zamrożony. Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.
Krok 2:
Przygotuj resztę żywności. Obierz cebulę. Opłucz bazylię i cebulki w czystej wodzie.
Krok 3:
Wyślij wieprzowinę do głębokiej miski lub garnka. Pokrój cebulę w pierścienie lub półpierścienie średniej grubości. Pamiętaj lekko cebulę w dłoniach, aby wypuściła sok i dodaj do mięsa.
Krok 4:
Wlej sos sojowy. Pamiętaj o gałązkach bazylii palcami i dodaj do wszystkich innych składników. Sól do smaku. Sól może nie być potrzebna, ponieważ sam sos sojowy jest słony. Dodaj zmielony czarny pieprz i suche przyprawy do mięsa. Cóż, jeśli masz gotową mieszankę do grillowania, użyj jej również.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj, mieszając mięso z cebulą i ziołami w dłoniach. Przykryj filiżankę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania. Im dłużej mięso stoi w lodówce, tym bardziej aromatyczny i smaczny będzie Kebab. Zwykle zostawiam minimum na noc.
Krok 6:
Rozpal Tandoor. Utopić go przez chwilę, ciągle rzucając drewno opałowe. Gdy ściany Tandoor staną się białe, a wewnątrz będzie wystarczająca ilość węgli, możesz zacząć gotować. Zwykle palę drewno na około 1-1, 5 godziny.
Krok 7:
W międzyczasie nawlecz mięso na szaszłyki. Nie układaj kawałków zbyt ciasno do siebie, ponieważ istnieje ryzyko, że nie będą dobrze usmażone w środku.
Krok 8:
Wyślij szaszłyki do Tandoor na specjalnej dyszy lub do szczelin w pokrywie Tandoor. Zamknij dmuchawę i pokrywę. Pozostaw w ten sposób, aż kebaby będą całkowicie ugotowane. Czas gotowania może być różny, wiele zależy od modelu i wielkości Tandoor, ilości i stopnia ciepła węgli i tak dalej.
Krok 9:
Po 15 minutach sprawdź kawałek mięsa, wykonując nacięcie. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, to gotowe! Doprowadzenie wieprzowiny do miękkości Zajęło mi 30 minut.
Krok 10:
Podawaj aromatyczny Kebab Tandoor na gorąco ze świeżymi warzywami i sałatkami, ulubionymi sosami i piklami!
smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g