szaszłyki wieprzowe Tandoor

wspaniały, miękki, soczysty, o lekkim zapachu mgiełki! Szaszłyk w tandoor z wieprzowiny zawsze okazuje się doskonały i niezrównanie aromatyczny-po prostu nie ma smaczniejszego mięsa! Spodoba się absolutnie wszystkim, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. A przygotowanie jest bardzo proste i łatwe!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć szaszłyki wieprzowe w tandoor? Przede wszystkim przygotuj mięso. Którą część wieprzowiny najlepiej wykorzystać? Najbardziej soczysty i pyszny kebab wyjdzie z szyi. Jest umiarkowanie tłusty i miękki. Niezrównany kebab jest uzyskiwany ze świeżego mięso, kotroy nie został zamrożony. Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj resztę żywności. Obierz cebulę. Opłucz bazylię i cebulki w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij wieprzowinę do głębokiej miski lub garnka. Pokrój cebulę w pierścienie lub półpierścienie średniej grubości. Pamiętaj lekko cebulę w dłoniach, aby wypuściła sok i dodaj do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sos sojowy. Pamiętaj o gałązkach bazylii palcami i dodaj do wszystkich innych składników. Sól do smaku. Sól może nie być potrzebna, ponieważ sam sos sojowy jest słony. Dodaj zmielony czarny pieprz i suche przyprawy do mięsa. Cóż, jeśli masz gotową mieszankę do grillowania, użyj jej również.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, mieszając mięso z cebulą i ziołami w dłoniach. Przykryj filiżankę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania. Im dłużej mięso stoi w lodówce, tym bardziej aromatyczny i smaczny będzie Kebab. Zwykle zostawiam minimum na noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpal Tandoor. Utopić go przez chwilę, ciągle rzucając drewno opałowe. Gdy ściany Tandoor staną się białe, a wewnątrz będzie wystarczająca ilość węgli, możesz zacząć gotować. Zwykle palę drewno na około 1-1, 5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie nawlecz mięso na szaszłyki. Nie układaj kawałków zbyt ciasno do siebie, ponieważ istnieje ryzyko, że nie będą dobrze usmażone w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij szaszłyki do Tandoor na specjalnej dyszy lub do szczelin w pokrywie Tandoor. Zamknij dmuchawę i pokrywę. Pozostaw w ten sposób, aż kebaby będą całkowicie ugotowane. Czas gotowania może być różny, wiele zależy od modelu i wielkości Tandoor, ilości i stopnia ciepła węgli i tak dalej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 15 minutach sprawdź kawałek mięsa, wykonując nacięcie. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, to gotowe! Doprowadzenie wieprzowiny do miękkości Zajęło mi 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj aromatyczny Kebab Tandoor na gorąco ze świeżymi warzywami i sałatkami, ulubionymi sosami i piklami!

smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy