ryba pod marynatą z marchwi i cebuli

niepowtarzalny aromat, jasny i bogaty smak! Ryba pod marynatą z marchwi i cebuli należy do zimnych przekąsek. Zna wiele osób od dzieciństwa. Podawaj go na lunch lub kolację-jest zdrowy i niesamowicie smaczny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 14 % 3 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę pod marynatą z marchwi i cebuli? Przygotuj wszystkie komponenty zgodnie z listą. Jakiej ryby najlepiej użyć? Morszczuk, mintaj lub dorsz są idealne do przepisu. Robiłam morszczuka. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morszczuk oczyść łuski i pamiętaj, aby odciąć ostre płetwy. Jeśli pozostawisz płetwy, to podczas gotowania część z nich może oddzielić się od ryby, co zepsuje gotowe danie. Opłucz tusze w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami. Na rybach nie powinno być nadmiaru wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój morszczuka na małe porcje i lekko Posol. Obierz i umyj cebulę i marchewkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij rybę na patelnię i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka. Zajęło mi to około 8-10 minut z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę niezbyt grubo. Metoda krojenia może być dowolna według własnego uznania (półpierścienie, kostki itp.). Zetrzyj marchewki na tarce zbożowej lub tarce do koreańskich sałatek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotową rybę z patelni do osobnego głębokiego pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelnię, na której smażono rybę, wyślij cebulę. Smażyć na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie półprzezroczysty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marchewki do cebuli i gotuj wszystko razem przez około 10-15 minut (pamiętaj, aby mieszać). Gdy warzywa będą gotowe, wyślij koncentrat pomidorowy i drobno posiekane warzywa na patelnię. Dostosuj ilość koncentratu pomidorowego do smaku. W oryginalnym przepisie zaproponowano użycie 5 łyżek. l., dodałem tylko 3 łyżki. L. i to wystarczyło. Wszystko wymieszaj, trzymaj w ogniu dosłownie przez kilka sekund.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij pieczeń pomidorowo-warzywną do ryby i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Jeśli ryba jest sucha, dodaj 1-2 łyżki.l łyżki oleju roślinnego (może być nierafinowany). Po ostygnięciu ryby wyślij ją do lodówki na co najmniej kilka godzin. Im dłużej morszczuk będzie marynowany,tym smaczniejszy będzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj morszczuka pod marynatą z marchwi i cebuli na zimno. Bardzo smaczne jako samodzielne danie lub jako dodatek do gotowanego ryżu lub ziemniaków.

smażoną rybę można uwolnić z kości przed marynowaniem. Bardziej lubię całe kawałki, więc nie usuwam kości.  

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

winogronowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy