ryba w pomidorze z cebulą i marchewką duszona

soczyste, aromatyczne kawałki filetów rybnych w pomidorze z warzywami! Stare, dobre klasyczne danie, które za czasów mojej mamy i Babci nazywało się "ryba pod marynatą". Podawany jako gorący lub schłodzony jako przekąska. Każda, nawet najbardziej budżetowa ryba okaże się pyszna!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Wziąłem filet z sandacza do tego dania, ale odpowiedni jest filet z każdej ryby bez kości, lepiej, jeśli ryba nie jest zbyt dobra w utrzymaniu kształtu, ale rozpadnie się podczas gotowania na małe frakcje - kawałki. Preferowana jest ryba schłodzona - zawiera znacznie więcej składników odżywczych, ale jeśli masz tylko mrożoną rybę, najpierw umieść ją w lodówce na 8 godzin, a dopiero potem w warunkach pokojowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierasz cebulę znacznie szybciej i łatwiej, jeśli wcześniej namoczysz ją przez 20 minut w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko, pochodzenia roślinnego, ale pamiętaj, że do smażenia można używać tylko rafinowanych rodzajów oleju. Dodaj cebulę i smaż na lekko złoty kolor - zwykle około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rybę na patelnię do warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I smaż wszystko razem, aż ryba będzie prawie całkowicie ugotowana - zwykle zajmuje to około 10-15 minut. Dla lepszego smażenia ryb polecam przykryć patelnię pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posolić naczynie. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Moim zdaniem może tu pasować kminek (zarówno mielony, jak i cały), mielona papryka (najlepiej wędzona) lub po prostu mielony ziele angielskie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. W przypadku braku koncentratu pomidorowego można użyć soku pomidorowego, jeśli jest wstępnie ugotowany do gęstszego stanu, a nawet keczupu. Wymieszaj naczynie, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Moim zdaniem takie danie nie wymaga dekoracji, ale doskonale komponuje się ze świeżymi sezonowymi ziołami i warzywami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy