skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Wziąłem filet z sandacza do tego dania, ale odpowiedni jest filet z każdej ryby bez kości, lepiej, jeśli ryba nie jest zbyt dobra w utrzymaniu kształtu, ale rozpadnie się podczas gotowania na małe frakcje - kawałki. Preferowana jest ryba schłodzona - zawiera znacznie więcej składników odżywczych, ale jeśli masz tylko mrożoną rybę, najpierw umieść ją w lodówce na 8 godzin, a dopiero potem w warunkach pokojowych.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierasz cebulę znacznie szybciej i łatwiej, jeśli wcześniej namoczysz ją przez 20 minut w zimnej wodzie.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko, pochodzenia roślinnego, ale pamiętaj, że do smażenia można używać tylko rafinowanych rodzajów oleju. Dodaj cebulę i smaż na lekko złoty kolor - zwykle około 5 minut.
Krok 4:
Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie paski.
Krok 5:
Dodaj cebulę na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
Krok 6:
Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 7:
Dodaj rybę na patelnię do warzyw.
Krok 8:
I smaż wszystko razem, aż ryba będzie prawie całkowicie ugotowana - zwykle zajmuje to około 10-15 minut. Dla lepszego smażenia ryb polecam przykryć patelnię pokrywką.
Krok 9:
Posolić naczynie. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Moim zdaniem może tu pasować kminek (zarówno mielony, jak i cały), mielona papryka (najlepiej wędzona) lub po prostu mielony ziele angielskie.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy. W przypadku braku koncentratu pomidorowego można użyć soku pomidorowego, jeśli jest wstępnie ugotowany do gęstszego stanu, a nawet keczupu. Wymieszaj naczynie, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 11:
Moim zdaniem takie danie nie wymaga dekoracji, ale doskonale komponuje się ze świeżymi sezonowymi ziołami i warzywami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g