skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Brokuły, oczywiście, najlepiej wziąć świeże, nowe zbiory. Należy pamiętać, że powinien być jasnozielony, a kwiatostany powinny być elastyczne w dotyku. Jeśli zdecydujesz się gotować z mrożonej kapusty, rozmroź ją wcześniej i spuść nadmiar płynu. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Takie jajka są nie tylko duże i smaczne, ale mają również jasne piękne żółtko, które doda koloru naszemu daniu.
Krok 2:
Dobrze umyj kapustę. Kwiatostany brokułów są dość małe, może gromadzić się w nich dużo brudu, więc należy zwrócić uwagę na jego mycie. Przede wszystkim umyj brokuły gorącą wodą, a jeszcze lepiej, jeśli użyjesz specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw. Podziel kapustę na małe kwiatostany i usuń łodygę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: od niedrogiego słonecznika po elitarną oliwę, ale zawsze rafinowane. Tylko nierafinowane oleje nie palą się na patelni. Dodaj różyczki brokułów i smaż je dosłownie przez 2-3 minuty. W razie potrzeby na patelnię można dodać przyprawy i przyprawy: posiekany ząbek czosnku, kostkę cebuli, a może mieloną paprykę, suszony koperek lub tymianek! Wybierz sam!
Krok 4:
Dobrze umyj jajka. Należy to zrobić, ponieważ skorupa zawiera ogromną liczbę bakterii. Wbij do miski i wymieszaj widelcem. Nie możesz mieszać jajek, jeśli chcesz zostawić całe żółtka.
Krok 5:
Posolić masę jajeczną. Na tym etapie możesz go również posypać pieprzem lub dodać suszone zioła.
Krok 6:
Wymieszaj masę jajeczną.
Krok 7:
Wlej brokuły na patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 10-12 minut. W razie potrzeby możesz przykryć patelnię pokrywką. Upewnij się, że całe białko jaja jest dobrze upieczone - to białko może zawierać bakterie, jeśli dostanie się do jajka ze skorupy.
Krok 8:
Świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g