brokuły z jajkiem na patelni

delikatne i zdrowe brokuły smażone z jajkiem na patelni! Brokuły smażone z jajkiem-danie smaczne i zdrowe! Jest dość prosty w przygotowaniu, więc nadaje się na rodzinne śniadanie lub popołudniową przekąskę. Radzę rozpieszczać swoje domowe takie danie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 15 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Brokuły, oczywiście, najlepiej wziąć świeże, nowe zbiory. Należy pamiętać, że powinien być jasnozielony, a kwiatostany powinny być elastyczne w dotyku. Jeśli zdecydujesz się gotować z mrożonej kapusty, rozmroź ją wcześniej i spuść nadmiar płynu. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Takie jajka są nie tylko duże i smaczne, ale mają również jasne piękne żółtko, które doda koloru naszemu daniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kapustę. Kwiatostany brokułów są dość małe, może gromadzić się w nich dużo brudu, więc należy zwrócić uwagę na jego mycie. Przede wszystkim umyj brokuły gorącą wodą, a jeszcze lepiej, jeśli użyjesz specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw. Podziel kapustę na małe kwiatostany i usuń łodygę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: od niedrogiego słonecznika po elitarną oliwę, ale zawsze rafinowane. Tylko nierafinowane oleje nie palą się na patelni. Dodaj różyczki brokułów i smaż je dosłownie przez 2-3 minuty. W razie potrzeby na patelnię można dodać przyprawy i przyprawy: posiekany ząbek czosnku, kostkę cebuli, a może mieloną paprykę, suszony koperek lub tymianek! Wybierz sam!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jajka. Należy to zrobić, ponieważ skorupa zawiera ogromną liczbę bakterii. Wbij do miski i wymieszaj widelcem. Nie możesz mieszać jajek, jeśli chcesz zostawić całe żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić masę jajeczną. Na tym etapie możesz go również posypać pieprzem lub dodać suszone zioła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej brokuły na patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 10-12 minut. W razie potrzeby możesz przykryć patelnię pokrywką. Upewnij się, że całe białko jaja jest dobrze upieczone - to białko może zawierać bakterie, jeśli dostanie się do jajka ze skorupy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy