skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb gryczany? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć gotowej mąki gryczanej lub zmielić ją samodzielnie w młynku do kawy z kaszy gryczanej.
Krok 2:
W ciepłej wodzie podgrzanej do 37-40°C rozpuść cukier. Wlej suche drożdże i pozostaw w cieple na 10 minut, aż na powierzchni pojawi się puszysty kapelusz.
Krok 3:
Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub woda jest przegrzana, a ciasto nie wzrośnie.
Krok 4:
Smaż kaszę gryczaną, mieszając, na suchej patelni, aż pojawi się jasny aromat.
Krok 5:
Wlej kaszę gryczaną do miski i ostudź.
Krok 6:
Zmiel kaszę gryczaną w częściach w młynku do kawy. Możesz zmielić płatki na jednorodną mąkę lub pozostawić w postaci najmniejszych ziaren. Ważne jest, aby ziarna nie były zbyt duże, w przeciwnym razie będą bardzo chrupiące i zepsują wrażenie chleba.
Krok 7:
Przesiej mąkę pszenną do miski. Dodaj zmieloną kaszę gryczaną i sól. Wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Wlej aktywowane drożdże i olej roślinny. Dokładnie zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż prawie całkowicie przestanie przylegać do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
Krok 9:
Uformuj ciasto w kulkę, włóż do miski, dokręć folią i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 10:
Ciasto rośnie wystarczająco mocno i staje się puszyste.
Krok 11:
Zmiażdż ciasto, rozciągnij w różnych kierunkach. Złóż dwie strony zachodzące na siebie. Podobnie pociągnij ciasto na pozostałe dwie strony i złóż również w innym kierunku.
Krok 12:
Uformuj ciasto w pożądany kształt.
Krok 13:
Po prostu włożyłem ciasto do długiej, posypanej mąką prostokątnej formy do pieczenia. Posyp powierzchnię ciasta mąką.
Krok 14:
Przykryj formę serwetką i pozostaw do rozłożenia na 25-30 minut.
Krok 15:
W razie potrzeby ostrym nożem możesz nanieść płytkie nacięcia na powierzchnię chleba.
Krok 16:
Rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść na dnie blachę do pieczenia z wodą. Piecz chleb przez 25 minut w temperaturze 200°C. Następnie obniż temperaturę do 180°C, przykryj formę arkuszem folii i piecz przez około 20 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Chleb powinien mieć jasnobrązową skórkę . Wyjmij gotowy chleb z formy i ostudź na ruszcie i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g