chleb gryczany w piekarniku

aromatyczny, przewiewny, bardzo smaczny i łatwy do gotowania! Wśród przepisów na chleb ten wyróżnia się prostą, ale interesującą kompozycją. Chleb z mielonej gryki smakuje nieco jak ta sama owsianka. Dlatego każdy, kto kocha kaszę gryczaną, z pewnością pokocha ten pachnący porowaty i miękki chleb z piekarnika.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 73 % 36 g
231 kcal
IG: 0 / 29 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb gryczany? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć gotowej mąki gryczanej lub zmielić ją samodzielnie w młynku do kawy z kaszy gryczanej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie podgrzanej do 37-40°C rozpuść cukier. Wlej suche drożdże i pozostaw w cieple na 10 minut, aż na powierzchni pojawi się puszysty kapelusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub woda jest przegrzana, a ciasto nie wzrośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż kaszę gryczaną, mieszając, na suchej patelni, aż pojawi się jasny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kaszę gryczaną do miski i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel kaszę gryczaną w częściach w młynku do kawy. Możesz zmielić płatki na jednorodną mąkę lub pozostawić w postaci najmniejszych ziaren. Ważne jest, aby ziarna nie były zbyt duże, w przeciwnym razie będą bardzo chrupiące i zepsują wrażenie chleba.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę pszenną do miski. Dodaj zmieloną kaszę gryczaną i sól. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej aktywowane drożdże i olej roślinny. Dokładnie zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż prawie całkowicie przestanie przylegać do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj ciasto w kulkę, włóż do miski, dokręć folią i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto rośnie wystarczająco mocno i staje się puszyste.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiażdż ciasto, rozciągnij w różnych kierunkach. Złóż dwie strony zachodzące na siebie. Podobnie pociągnij ciasto na pozostałe dwie strony i złóż również w innym kierunku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uformuj ciasto w pożądany kształt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po prostu włożyłem ciasto do długiej, posypanej mąką prostokątnej formy do pieczenia. Posyp powierzchnię ciasta mąką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj formę serwetką i pozostaw do rozłożenia na 25-30 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W razie potrzeby ostrym nożem możesz nanieść płytkie nacięcia na powierzchnię chleba.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść na dnie blachę do pieczenia z wodą. Piecz chleb przez 25 minut w temperaturze 200°C. Następnie obniż temperaturę do 180°C, przykryj formę arkuszem folii i piecz przez około 20 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Chleb powinien mieć jasnobrązową skórkę . Wyjmij gotowy chleb z formy i ostudź na ruszcie i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy