skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić filet z kurczaka z pieczarkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz grzyby średniej wielkości, bez uszkodzeń. Zamiast pieczarek możesz wziąć inne grzyby. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię o odpowiedniej wielkości, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Umieść pokrojonego kurczaka na patelni i smaż przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3:
Podczas smażenia kurczaka zajmij się cebulą. Obierz go i spłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 4:
Posiekaną cebulę dodaj na patelnię do kurczaka. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5:
Umyj świeże pieczarki pod bieżącą wodą, aby zmyć wszelkie zabrudzenia. Następnie pokrój każdy grzyb na 2-4 części.
Krok 6:
Dodaj pokrojone pieczarki na patelnię. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj około 100 ml wody na patelnię i przykryj pokrywką. Gotuj kurczaka z grzybami na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 7:
W osobnej szklance rozpuść mąkę w wodzie, aby nie było grudek. Następnie dodaj śmietanę do wody i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
W gotowym sosie śmietanowym polej kurczaka grzybami. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i szczypty Curry. Dla smaku możesz dodać trochę czosnku. Mieszając, zagotuj wszystko i dobrze podgrzej przez minutę. Po podgrzaniu sos zgęstnieje. Jeśli chcesz, aby sos był trochę cieplejszy, dodaj trochę więcej wody.
Krok 9:
Filet z kurczaka z pieczarkami na patelni w śmietanie jest gotowy! Możesz podać jako niezależne danie lub uzupełnić dowolnym dodatkiem. Smacznego!
lubię takie potrawy, ponieważ ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Przygotowując do niego za każdym razem nowy dodatek, uzyskuje się nowy smak. Kurczak świetnie komponuje się z grzybami.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g