filet z kurczaka z pieczarkami na patelni w śmietanie

Prosty i pyszny przepis na codzienne menu! Filet z kurczaka z pieczarkami na patelni w śmietanie ozdobi każdy stół,a jego delikatny kremowy smak podbije serce każdego. Do potrawy można podawać różne przystawki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 13 % 2 g
90 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić filet z kurczaka z pieczarkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz grzyby średniej wielkości, bez uszkodzeń. Zamiast pieczarek możesz wziąć inne grzyby. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię o odpowiedniej wielkości, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Umieść pokrojonego kurczaka na patelni i smaż przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia kurczaka zajmij się cebulą. Obierz go i spłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę dodaj na patelnię do kurczaka. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeże pieczarki pod bieżącą wodą, aby zmyć wszelkie zabrudzenia. Następnie pokrój każdy grzyb na 2-4 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone pieczarki na patelnię. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj około 100 ml wody na patelnię i przykryj pokrywką. Gotuj kurczaka z grzybami na małym ogniu przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej szklance rozpuść mąkę w wodzie, aby nie było grudek. Następnie dodaj śmietanę do wody i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W gotowym sosie śmietanowym polej kurczaka grzybami. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i szczypty Curry. Dla smaku możesz dodać trochę czosnku. Mieszając, zagotuj wszystko i dobrze podgrzej przez minutę. Po podgrzaniu sos zgęstnieje. Jeśli chcesz, aby sos był trochę cieplejszy, dodaj trochę więcej wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kurczaka z pieczarkami na patelni w śmietanie jest gotowy! Możesz podać jako niezależne danie lub uzupełnić dowolnym dodatkiem. Smacznego!

lubię takie potrawy, ponieważ ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Przygotowując do niego za każdym razem nowy dodatek, uzyskuje się nowy smak. Kurczak świetnie komponuje się z grzybami.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy