skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mintaja pod marynatą z marchwi i cebuli? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W razie potrzeby rozmrozić rybę, przenosząc ją wcześniej na dolną półkę lodówki. Nie rozmrażaj go do końca, aby tusza była łatwiejsza do czyszczenia i cięcia. Opłucz, odetnij płetwy, ogon, wypatrosz, pamiętaj, aby usunąć czarny film z wewnętrznej strony brzucha, ponieważ da gorycz. Ponownie opłucz rybę i osusz ją ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pokrój tusze rybne na 7 kawałków. Zwiń każdy plasterek w mieszance soli i goździków. Pozostaw na 15 minut do marynowania.
Krok 3:
Następnie zwiń rybę w mące.
Krok 4:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż kawałki ryby i smaż je z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 5:
Przenieś smażonego mintaja do miski, pozwól mu ostygnąć.
Krok 6:
Weź średniej wielkości żarówkę. Obierz go z łuski i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz cebulę i nóż pod bieżącą zimną wodą przed cięciem. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli. Smaż na patelni z olejem roślinnym przez około 5 minut, aż będzie przezroczysty. Możesz dodać szczyptę soli, a cebula stanie się bardziej soczysta.
Krok 7:
Dobrze umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą, obierz, zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Pamiętaj, że efekt końcowy będzie zależeć od tego, jak zmielisz marchewki. Tarta marchewka podczas obróbki cieplnej zamieni się w kleik i równomiernie zmieszana z resztą składników, a pokrojona w kostkę zachowa swój kształt. Wyślij go do cebuli, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż będzie miękki.
Krok 8:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy w filiżance z przegotowaną wodą i wlej do smażenia warzyw. Dodaj cukier (lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej), sól, ziarna pieprzu i liść laurowy. Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem. Jeśli używasz gotowych przypraw do ryb, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli w mieszance jest sól, weź to pod uwagę podczas soli, aby nie przesolić.
Krok 9:
Dusić ciągle mieszając przez 8-10 minut, a następnie wyjąć liść laurowy. Wlej ocet, wyłącz kuchenkę i pozostaw na 7 minut.
Krok 10:
Wymieszaj schłodzoną rybę ze schłodzoną marynatą. Pozostaw na 2 godziny w lodówce. W tym czasie ryba będzie dobrze namoczona i gotowa do spożycia. Danie z rybą podczas serwowania można ozdobić cytryną i ziołami.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g