mintaj pod marynatą z marchwi i cebuli

mintaj pod marynatą warzywną-smaczny i zdrowy. Ryby powinny być obecne w diecie każdego człowieka. Mintaj według tego przepisu okazuje się niewyobrażalnie smaczny i soczysty. To danie nadaje się na każdą okazję. Jest pożywny, niskokaloryczny, o bogatym smaku. Nie możesz wymyślić lepszego przepisu!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 40 % 10 g
131 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mintaja pod marynatą z marchwi i cebuli? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W razie potrzeby rozmrozić rybę, przenosząc ją wcześniej na dolną półkę lodówki. Nie rozmrażaj go do końca, aby tusza była łatwiejsza do czyszczenia i cięcia. Opłucz, odetnij płetwy, ogon, wypatrosz, pamiętaj, aby usunąć czarny film z wewnętrznej strony brzucha, ponieważ da gorycz. Ponownie opłucz rybę i osusz ją ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój tusze rybne na 7 kawałków. Zwiń każdy plasterek w mieszance soli i goździków. Pozostaw na 15 minut do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zwiń rybę w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż kawałki ryby i smaż je z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś smażonego mintaja do miski, pozwól mu ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź średniej wielkości żarówkę. Obierz go z łuski i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz cebulę i nóż pod bieżącą zimną wodą przed cięciem. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli. Smaż na patelni z olejem roślinnym przez około 5 minut, aż będzie przezroczysty. Możesz dodać szczyptę soli, a cebula stanie się bardziej soczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą, obierz, zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Pamiętaj, że efekt końcowy będzie zależeć od tego, jak zmielisz marchewki. Tarta marchewka podczas obróbki cieplnej zamieni się w kleik i równomiernie zmieszana z resztą składników, a pokrojona w kostkę zachowa swój kształt. Wyślij go do cebuli, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż będzie miękki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj koncentrat pomidorowy w filiżance z przegotowaną wodą i wlej do smażenia warzyw. Dodaj cukier (lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej), sól, ziarna pieprzu i liść laurowy. Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem. Jeśli używasz gotowych przypraw do ryb, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli w mieszance jest sól, weź to pod uwagę podczas soli, aby nie przesolić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić ciągle mieszając przez 8-10 minut, a następnie wyjąć liść laurowy. Wlej ocet, wyłącz kuchenkę i pozostaw na 7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj schłodzoną rybę ze schłodzoną marynatą. Pozostaw na 2 godziny w lodówce. W tym czasie ryba będzie dobrze namoczona i gotowa do spożycia. Danie z rybą podczas serwowania można ozdobić cytryną i ziołami.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy