skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zimne masło pokroić w kostkę i umieścić w misce blendera. Przesiej tam mąkę i dodaj pół łyżeczki soli. Zmiel mieszaninę na okruchy.
Krok 2:
Wbij jajko do miski blendera. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. W częściach dodaj zimną wodę. Może być potrzebna większa lub mniejsza ilość. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
Krok 3:
Przenieś ciasto do miski. Uformuj kulkę i dokręcając folią spożywczą, włóż do lodówki na około godzinę.
Krok 4:
Filet z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój w średnią kostkę.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż cebulę przez kilka minut.
Krok 6:
Przenieś kurczaka na patelnię i gotuj razem z cebulą przez około dziesięć minut, aż kurczak będzie miękki.
Krok 7:
Wlej śmietanę na patelnię i gotuj nadzienie przez kolejne pięć do siedmiu minut. Śmietana powinna zgęstnieć, a nadzienie nie powinno zawierać nadmiaru wilgoci.
Krok 8:
W międzyczasie w osobnej szklance ubij jajka, śmietanę i szczyptę soli mikserem. Konieczne jest osiągnięcie jednorodnej konsystencji.
Krok 9:
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do rozmiaru formy, pozostawiając margines na boki. Nasmaruj spód formy kroplą oleju słonecznikowego i rozprowadź ciasto. Bok powinien mieć około czterech centymetrów wysokości. Ciasto nakłuć widelcem. Mam kształt o średnicy dwudziestu dwóch centymetrów.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie równomiernie na podstawie ciasta.
Krok 11:
Ciasto na wierzch z ubitą mieszanką jajeczną. I posyp drobno startym serem. Piec quiche przez czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Na powierzchni ciasta powinna powstać apetyczna rumiana skórka.
zamiast używać blendera do robienia ciasta, możesz zetrzeć zimne masło na grubej tarce. I zmiel go mąką rękami. W takim przypadku musisz pracować szybko, aby olej nie miał czasu na stopienie się od ciepła rąk.
w razie potrzeby przed pieczeniem możesz udekorować ciasto pomidorkami koktajlowymi, jakby topiąc je w nadzieniu. Po obróbce cieplnej pomidory nadadzą ciastu szczególnego uroku.
Quiche okazało się bardzo satysfakcjonujące, z przyjemną kremową nutą. Ciasto było równomiernie upieczone i harmonijnie smakowało dzięki dodaniu niewielkiej ilości soli.
Quiche jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego Degustacja w towarzystwie słodkiej herbaty pozostawiła tylko pozytywne emocje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g