Quiche Lauren z kurczakiem

najzdrowsze otwarte ciasto na kruchym cieście. Idealny o każdej porze dnia: na śniadanie ze słodką herbatą i na przekąskę ze świeżymi warzywami, nawet na lunch lub kolację, to ciasto będzie bardzo przydatne. Jeden kawałek wystarczy, aby jeść dużo.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 36 % 15 g
240 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zimne masło pokroić w kostkę i umieścić w misce blendera. Przesiej tam mąkę i dodaj pół łyżeczki soli. Zmiel mieszaninę na okruchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko do miski blendera. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. W częściach dodaj zimną wodę. Może być potrzebna większa lub mniejsza ilość. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś ciasto do miski. Uformuj kulkę i dokręcając folią spożywczą, włóż do lodówki na około godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż cebulę przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś kurczaka na patelnię i gotuj razem z cebulą przez około dziesięć minut, aż kurczak będzie miękki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę na patelnię i gotuj nadzienie przez kolejne pięć do siedmiu minut. Śmietana powinna zgęstnieć, a nadzienie nie powinno zawierać nadmiaru wilgoci.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie w osobnej szklance ubij jajka, śmietanę i szczyptę soli mikserem. Konieczne jest osiągnięcie jednorodnej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do rozmiaru formy, pozostawiając margines na boki. Nasmaruj spód formy kroplą oleju słonecznikowego i rozprowadź ciasto. Bok powinien mieć około czterech centymetrów wysokości. Ciasto nakłuć widelcem. Mam kształt o średnicy dwudziestu dwóch centymetrów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie równomiernie na podstawie ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto na wierzch z ubitą mieszanką jajeczną. I posyp drobno startym serem. Piec quiche przez czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Na powierzchni ciasta powinna powstać apetyczna rumiana skórka.

zamiast używać blendera do robienia ciasta, możesz zetrzeć zimne masło na grubej tarce. I zmiel go mąką rękami. W takim przypadku musisz pracować szybko, aby olej nie miał czasu na stopienie się od ciepła rąk.
w razie potrzeby przed pieczeniem możesz udekorować ciasto pomidorkami koktajlowymi, jakby topiąc je w nadzieniu. Po obróbce cieplnej pomidory nadadzą ciastu szczególnego uroku.
Quiche okazało się bardzo satysfakcjonujące, z przyjemną kremową nutą. Ciasto było równomiernie upieczone i harmonijnie smakowało dzięki dodaniu niewielkiej ilości soli.
Quiche jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego Degustacja w towarzystwie słodkiej herbaty pozostawiła tylko pozytywne emocje.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy