serniki z mąką ryżową na patelni

minimum składników, maksimum korzyści i smaku! Serniki z twarogu i mąki ryżowej to świetna opcja na śniadanie. Okazują się bardzo lekkie i delikatne w smaku, a ponadto przydatne. Możesz gotować takie serniki dosłownie w kilka minut. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Jeśli nie ma gotowej mąki ryżowej, możesz zrobić ją samodzielnie z ryżu za pomocą młynka do kawy lub innego sprzętu kuchennego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 44 % 17 g
191 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. W razie potrzeby do masy tych serników można dodać kawałki suszonych owoców i orzechów, a następnie okażą się jeszcze smaczniejsze, bardziej pożywne i zdrowsze. I możesz sprawić, że danie będzie mniej kaloryczne, używając niskotłuszczowego twarogu. Ale nadal serniki będą smaczniejsze z naturalnego tłustego twarogu. Twaróg do serników lepiej jest używać miękkiego. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przetrzeć przez sito lub blender.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wkładamy puree z twarogu, dodajemy cukier. W razie potrzeby i smaku jego ilość można zwiększyć lub zmniejszyć. Wbij jajko kurze. Masę pocieramy łyżką lub blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę ryżową, wanilinę i proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastąpić taką samą ilością sody oczyszczonej gaszonej octem stołowym. Lepiej jest dodać mąkę w częściach, aby masa była dobrze wymieszana i stała się jednorodna w konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie zagnieść ciasto. Jeden powinien okazać się dość gęsty, aby można było z niego zwinąć serniki rękami. Masa twarogowa z mąką ryżową jest bardzo lepka, więc serniki muszą być wykonane, pomagając łyżką stołową. Wlej mąkę ryżową do miski do posypania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformowane serniki toczyć w mące ryżowej ze wszystkich stron. Dajemy im trochę czasu na leżenie na stole. W międzyczasie rozgrzej olej roślinny na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż serniki na patelni. Musisz zostawić więcej miejsca między sernikami, ponieważ znacznie zwiększają rozmiar podczas smażenia. Smaż serniki na średnim ogniu przez około 5 minut z jednej strony, a następnie delikatnie odwróć je i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Pod koniec smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką, aby serniki upiekły się w środku, pozostawiając je na kuchence dosłownie na kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij serniki z patelni i podawaj na gorąco. Serniki można podawać ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem, dżemem lub posypane cukrem pudrem i udekorowane świeżymi jagodami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy