skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. W razie potrzeby do masy tych serników można dodać kawałki suszonych owoców i orzechów, a następnie okażą się jeszcze smaczniejsze, bardziej pożywne i zdrowsze. I możesz sprawić, że danie będzie mniej kaloryczne, używając niskotłuszczowego twarogu. Ale nadal serniki będą smaczniejsze z naturalnego tłustego twarogu. Twaróg do serników lepiej jest używać miękkiego. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go przetrzeć przez sito lub blender.
Krok 2:
Do miski wkładamy puree z twarogu, dodajemy cukier. W razie potrzeby i smaku jego ilość można zwiększyć lub zmniejszyć. Wbij jajko kurze. Masę pocieramy łyżką lub blenderem.
Krok 3:
Dodaj mąkę ryżową, wanilinę i proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastąpić taką samą ilością sody oczyszczonej gaszonej octem stołowym. Lepiej jest dodać mąkę w częściach, aby masa była dobrze wymieszana i stała się jednorodna w konsystencji.
Krok 4:
Dokładnie zagnieść ciasto. Jeden powinien okazać się dość gęsty, aby można było z niego zwinąć serniki rękami. Masa twarogowa z mąką ryżową jest bardzo lepka, więc serniki muszą być wykonane, pomagając łyżką stołową. Wlej mąkę ryżową do miski do posypania.
Krok 5:
Uformowane serniki toczyć w mące ryżowej ze wszystkich stron. Dajemy im trochę czasu na leżenie na stole. W międzyczasie rozgrzej olej roślinny na patelni.
Krok 6:
Rozłóż serniki na patelni. Musisz zostawić więcej miejsca między sernikami, ponieważ znacznie zwiększają rozmiar podczas smażenia. Smaż serniki na średnim ogniu przez około 5 minut z jednej strony, a następnie delikatnie odwróć je i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Pod koniec smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką, aby serniki upiekły się w środku, pozostawiając je na kuchence dosłownie na kilka minut.
Krok 7:
Wyjmij serniki z patelni i podawaj na gorąco. Serniki można podawać ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem, dżemem lub posypane cukrem pudrem i udekorowane świeżymi jagodami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g