skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny – gulasz po uzbecku-został potraktowany przez kolegę. To drugie danie zostało przygotowane przez jego prababkę i wymyśliło je samodzielnie, gotując szybko i smacznie z wieprzowiny lub jagnięciny.
w garnku rozłóż mięso pokrojone na kawałki. Pokrój marchewki, ziemniaki, pigwę, rzepę, czosnek, cebulę, sól i przyprawy do smaku w tej samej ilości i połóż je na mięsie. Na wierzchu 2-3 strąki ostrej papryki, a na nich ponownie warstwa mięsa i te same składniki, z wyjątkiem papryki. I tak napełniamy melonik, aż będzie całkowicie wypełniony. Może być kilka warstw, więc ilość składników może się różnić.
połóż pomidora lub pomidory na końcu, na nich-drobno posiekaną kapustę. Przykryj wszystko liśćmi kapusty, szczelnie zamknij pokrywkę. Dusić 5-10 minut na dużym ogniu, 15-20 – na średnim ogniu, tyle samo-na małym ogniu.
pamiętaj, aby ostrożnie wyjąć strąki pieprzu przed wymieszaniem naczynia. Połóż gotowy gulasz na tacy, aby liście kapusty były podstawą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal / 100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g