gulasz z wieprzowiną i ziemniakami

bardzo smaczne danie narodowe, spróbuj!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 35 % 7 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

ten przepis kulinarny – gulasz po uzbecku-został potraktowany przez kolegę. To drugie danie zostało przygotowane przez jego prababkę i wymyśliło je samodzielnie, gotując szybko i smacznie z wieprzowiny lub jagnięciny.

w garnku rozłóż mięso pokrojone na kawałki. Pokrój marchewki, ziemniaki, pigwę, rzepę, czosnek, cebulę, sól i przyprawy do smaku w tej samej ilości i połóż je na mięsie. Na wierzchu 2-3 strąki ostrej papryki, a na nich ponownie warstwa mięsa i te same składniki, z wyjątkiem papryki. I tak napełniamy melonik, aż będzie całkowicie wypełniony. Może być kilka warstw, więc ilość składników może się różnić.

połóż pomidora lub pomidory na końcu, na nich-drobno posiekaną kapustę. Przykryj wszystko liśćmi kapusty, szczelnie zamknij pokrywkę. Dusić 5-10 minut na dużym ogniu, 15-20 – na średnim ogniu, tyle samo-na małym ogniu.

pamiętaj, aby ostrożnie wyjąć strąki pieprzu przed wymieszaniem naczynia. Połóż gotowy gulasz na tacy, aby liście kapusty były podstawą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal / 100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy