duszony indyk na patelni

soczysty ptak z jasnymi warzywami w bogatym sosie! Pyszna, aromatyczna kolacja z duszonego indyka z kawałkami soczystych warzyw i grzybów w pikantnym sosie jogurtowo-pomidorowym. Gorący gulasz z mięsem, w połączeniu z dowolnym dodatkiem, będzie wspaniałym prezentem w zimny, wilgotny jesienny wieczór!
Petra-♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotowanie zaczynamy od smażenia cebuli, którą wcześniej obieramy, myjemy, suszymy i siekamy w paski. Wlej parę oliwy z oliwek na rozgrzaną patelnię i dodaj cebulę. Smażyć do półprzezroczystości przez 5 minut.

słodki, mięsisty Bułgarski pieczę w różnych kolorach, obieramy z nasion, suszymy i kroimy w paski, dodajemy na patelnię z cebulą. Smażyć przez kolejne 5 minut. Obierz czosnek, umyj i posiekaj nożem, Dodaj do warzyw. Pieprz cayenne kroimy w cienkie paski, wysyłamy na patelnię, doprawiamy papryką i dosłownie po 30 sekundach, gdy przyprawy ujawnią swój aromat, usuwamy warzywa z ognia.

do tego dania najlepiej wziąć filet z indyka, umyć go, wysuszyć i pokroić w plastry. Grzyby również myjemy i kroimy w talerze. W razie potrzeby dodaj trochę oleju na patelnię i dodaj indyka z grzybami. Smażyć wszystko przez 3-4 minuty na maksymalnym ogniu na złoty kolor. Nie prześwietlamy mięsa na ogniu, w przeciwnym razie ryzykujemy zepsucie wszystkiego i uzyskanie suchego, martwego kawałka indyka.

zmniejsz płomień do średniego poziomu i dodaj cebulę i paprykę do mięsa i grzybów. Dokładnie wymieszaj.

pomidory w puszkach we własnym soku delikatnie zagnieść i włożyć na patelnię. Wyciśnij tam sok z cytryny, dodaj gałązkę rozmarynu, sos Worcestershire i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut na małym ogniu.

wymieszaj skrobię kukurydzianą z jogurtem naturalnym i dodaj do naczynia. Dodaj sól do smaku i kontynuuj duszenie, aż sos zgęstnieje.

podawaj duszonego indyka z papryką i grzybami jako samodzielne danie wraz ze świeżą, chrupiącą domową bagietką lub tortillą kukurydzianą. I możesz urozmaicić smak dowolnym dodatkiem: krucha owsianka ryżowa lub tłuczone ziemniaki są idealne jako dodatek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy