skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie zaczynamy od smażenia cebuli, którą wcześniej obieramy, myjemy, suszymy i siekamy w paski. Wlej parę oliwy z oliwek na rozgrzaną patelnię i dodaj cebulę. Smażyć do półprzezroczystości przez 5 minut.
słodki, mięsisty Bułgarski pieczę w różnych kolorach, obieramy z nasion, suszymy i kroimy w paski, dodajemy na patelnię z cebulą. Smażyć przez kolejne 5 minut. Obierz czosnek, umyj i posiekaj nożem, Dodaj do warzyw. Pieprz cayenne kroimy w cienkie paski, wysyłamy na patelnię, doprawiamy papryką i dosłownie po 30 sekundach, gdy przyprawy ujawnią swój aromat, usuwamy warzywa z ognia.
do tego dania najlepiej wziąć filet z indyka, umyć go, wysuszyć i pokroić w plastry. Grzyby również myjemy i kroimy w talerze. W razie potrzeby dodaj trochę oleju na patelnię i dodaj indyka z grzybami. Smażyć wszystko przez 3-4 minuty na maksymalnym ogniu na złoty kolor. Nie prześwietlamy mięsa na ogniu, w przeciwnym razie ryzykujemy zepsucie wszystkiego i uzyskanie suchego, martwego kawałka indyka.
zmniejsz płomień do średniego poziomu i dodaj cebulę i paprykę do mięsa i grzybów. Dokładnie wymieszaj.
pomidory w puszkach we własnym soku delikatnie zagnieść i włożyć na patelnię. Wyciśnij tam sok z cytryny, dodaj gałązkę rozmarynu, sos Worcestershire i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut na małym ogniu.
wymieszaj skrobię kukurydzianą z jogurtem naturalnym i dodaj do naczynia. Dodaj sól do smaku i kontynuuj duszenie, aż sos zgęstnieje.
podawaj duszonego indyka z papryką i grzybami jako samodzielne danie wraz ze świeżą, chrupiącą domową bagietką lub tortillą kukurydzianą. I możesz urozmaicić smak dowolnym dodatkiem: krucha owsianka ryżowa lub tłuczone ziemniaki są idealne jako dodatek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g