makrela z cebulą i marchewką na patelni

najłatwiejszy, najtańszy i najszybszy sposób gotowania ryb. Przepis na makrelę z cebulą i marchewką na patelni powinien znajdować się w skarbonce każdej gospodyni domowej. Ponieważ trudno jest znaleźć najlepszy sposób gotowania tej ryby. Okazuje się bardzo soczysty, bogaty w aromaty, delikatny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 16 % 3 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę z cebulą i marchewką na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Makrele najlepiej wybrać nie zamrożone, ale schłodzone. Jeśli jest zamrożony, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby sam się rozmroził.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij głowę i ogon makreli. Usuń wnętrzności i czarne filmy. Dobrze opłucz rybę wewnątrz i na zewnątrz. Osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niego nadmiar wody. Pokrój makrelę na kawałki o grubości 3-4 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę niezbyt drobno i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 1-2 minuty, aby zmiękły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie umieść przygotowane kawałki makreli na patelni. Rozłóż cebulę i marchewkę równomiernie między kawałkami i rozłóż trochę na nich.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smaku dodaj sól i przyprawy. Aby uzyskać smak, włóż liść laurowy. Zwykle używam przypraw do ryb. Wlej trochę wody na patelnię i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Makrela z cebulą i marchewką jest gotowa! Ryba dobrze odsuwa się od kości i pachnie bardzo smacznie! Ułóż kawałki ryby na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy