kurczak z karczochami w sosie cytrynowym

białe wino i sok z cytryny dobrze podkreślają smak kurczaka, poczęstuj się!
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 14 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 14 % 3 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, zmielony czarny pieprz i smaż przez około 4 minuty na złoty kolor. Dodaj kawałki fileta z kurczaka i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron, około 5 minut. Opłucz karczochy, odetnij nogi aż do podstawy. Oderwij zewnętrzne płatki, uwalniając rdzeń karczocha. Dodaj karczochy do kurczaka i smaż przez około 3 minuty, aż rdzenie karczochów będą miękkie.
dodaj wino, wodę i sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj, aby kurczak na dnie patelni się nie przypalił. Dusić przez około 5 minut, aż zapach alkoholu wyparuje, a sos trochę się zagotuje. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię, skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Karczochy - 28   kcal/100g
  • Karczochy w opakowaniu - 60   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy