skład / składniki
metoda gotowania
na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, zmielony czarny pieprz i smaż przez około 4 minuty na złoty kolor. Dodaj kawałki fileta z kurczaka i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron, około 5 minut. Opłucz karczochy, odetnij nogi aż do podstawy. Oderwij zewnętrzne płatki, uwalniając rdzeń karczocha. Dodaj karczochy do kurczaka i smaż przez około 3 minuty, aż rdzenie karczochów będą miękkie.
dodaj wino, wodę i sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj, aby kurczak na dnie patelni się nie przypalił. Dusić przez około 5 minut, aż zapach alkoholu wyparuje, a sos trochę się zagotuje. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię, skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Karczochy - 28 kcal/100g
- Karczochy w opakowaniu - 60 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g

