małże w połówkach muszli z sosem pomidorowym

wykwintne włoskie danie na uroczyste i romantyczne kolacje!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 6 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 18 % 2 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Polecam wszystkim wspaniały przepis na tradycyjne dania kuchni włoskiej. Małże w połówkach muszli z sosem pomidorowym to prawdziwe włoskie jedzenie.
do gotowania potrzebujemy dużego kotła lub w skrajnych przypadkach patelni o grubych ściankach.
wlej do niego olej, dodaj czosnek i tymianek i podgrzej przez 2-3 minuty. W tym czasie olej nasyci się aromatem. Umyte małże dodamy tam do kotła. Następnie dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty na najwolniejszym ogniu. Małże muszą się otworzyć. Te, które nie zrobią tego w ciągu 7-8 minut, muszą zostać usunięte i wyrzucone, nie są dobre. Następnie łapiemy otwarte małże i przenosimy je do osobnej miski, gdzie powinny ostygnąć. Gdy małże ostygną, należy je oczyścić z muszli. Ale nie spiesz się, aby wyrzucić wszystkie muszle. Zostaw dokładnie połowę, nadal będą przydatne. Wyciągamy tymianek i czosnek z kotła. Teraz dodajemy tam pomidory i ich sok, czerwoną paprykę, ocet jabłkowy i trochę soli. Następnie tę mieszaninę należy powoli gotować mieszając, aż zgęstnieje i stanie się jednorodna (około 15 minut). W rezultacie otrzymujemy SOS.
teraz pozostaje dodać do niego małże i trochę dusić, ale nie więcej niż 1 – 1,5 minuty.
teraz serwujemy danie, ale w specjalny sposób: wkładamy małże do każdej pustej skorupy i zalewamy sosem. Na wierzchu udekoruj zieloną cebulą. Teraz możesz podać danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy