kawior z cukinii na zimę

jednym z najlepszych preparatów na zimę jest kawior z cukinii! Teraz nikogo nie zaimponujesz domowym kawiorem z cukinii, ale nadal spróbuję zaproponować mój przepis na przygotowanie tego dania.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
70 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię myjemy, obieramy z łodygi i kroimy w kostkę. Jeśli skórka cukinii jest stara i gruba, pamiętaj, aby ją odciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robimy to samo z pomidorami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obieramy również czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na szerokiej, nieprzywierającej patelni rozgrzej masło i olej roślinny. Rozłóż masę warzywną, przykryj i gotuj, ciągle mieszając, przez około 25 minut. Następnie przyprawiamy kawior octem, papryką i solą do smaku, dodajemy cukier, ponownie przykrywamy i gotujemy przez kolejne 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy kawior z cukinii będzie gotowy, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia bezpośrednio na patelni, a następnie przenieś do słoika i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby kawior się zaparzył.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kawior może być podawany jako dodatek do mięsa lub używany jako sos. Smaczne, szybkie i do każdego stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy