skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Lepiej marynować rzepę podczas zbiorów, gdy warzywa są świeże, soczyste, smaczne i zawierają maksimum witamin. Marynowana rzepa jest dość niezwykłą i rzadką przekąską na zimę. Dlatego warto spróbować, buraki nadają potrawie szczególny smak.
Krok 2:
Warzywa myjemy i suszymy z wody. Usuń skórkę z rzepy. Pokrój go na płytki o grubości około 0,5 centymetra. Koła lepiej pokroić na dwie części, aby dobrze pasowały do słoików.
Krok 3:
Włóż kawałki rośliny okopowej do głębokiego pojemnika, posyp plasterki solą i zalej wodą, aby zakryła rzepę. Pokrojone kawałki można docisnąć uciskiem, na przykład talerzem. Pozostaw rzepę w wodzie na noc.
Krok 4:
Rano spuszczamy wodę, myjemy kawałki rzepy pod bieżącą wodą z soli. Ta metoda moczenia uwolni roślinę okopową od określonego smaku i goryczy.
Krok 5:
Obierz buraki i pokrój w plasterki lub połówki kół. Wcześniej sterylizujemy słoiki do przedmiotu obrabianego. Myjemy małe słoiki zimną wodą i sodą. Sterylizujemy w piekarniku, wkładamy je do piekarnika wilgotną szyjką w dół. Włącz piekarnik na 160 stopni i sterylizuj słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 15 minut. Umyj pokrywki i zagotuj, pozwól im wyschnąć.
Krok 6:
Gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, liść laurowy, ziarna pieprzu, mały kawałek ostrej papryki. Doprowadzić do wrzenia, wlać ocet i gotować przez około 5 minut.
Krok 7:
W słoikach układamy kawałki rzepy i buraków, naprzemiennie. Dodaj kilka ząbków obranego czosnku do słoika. Wlej rzepę z burakami schłodzoną marynatą. Zamykamy pokrywkami. wstawiamy słoiki z półfabrykatem do lodówki na tydzień do marynowania.
Krok 8:
Obrabiany przedmiot jest gotowy. Możesz podawać rzepę do stołu lub gotować z niej różne potrawy. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g