rzepa na zimę marynowana

niezwykły, smaczny i jasny zbiór rzepy na zimę! Istnieje wiele sposobów na przygotowanie rzepy na zimę. To zdrowe warzywo zawiera ogromną ilość witamin i pierwiastków śladowych. Dlatego rzepa musi być spożywana zimą. Najprostszym sposobem na utrzymanie go do zimy jest opuszczenie go do przechowywania w piwnicy lub innej zimnej piwnicy. Ale nie każdy ma taką możliwość, dlatego częściej jest zamrażany, wstępnie umyty, wysuszony i pokrojony na kawałki. Interesujące są również takie preparaty z rzepy, jak kiszenie i marynowanie. Zastanówmy się nad przepisem na marynowanie rzepy z burakami. Okazuje się nie tylko smaczny i zdrowy, ale także piękny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
30 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Lepiej marynować rzepę podczas zbiorów, gdy warzywa są świeże, soczyste, smaczne i zawierają maksimum witamin. Marynowana rzepa jest dość niezwykłą i rzadką przekąską na zimę. Dlatego warto spróbować, buraki nadają potrawie szczególny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa myjemy i suszymy z wody. Usuń skórkę z rzepy. Pokrój go na płytki o grubości około 0,5 centymetra. Koła lepiej pokroić na dwie części, aby dobrze pasowały do słoików.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kawałki rośliny okopowej do głębokiego pojemnika, posyp plasterki solą i zalej wodą, aby zakryła rzepę. Pokrojone kawałki można docisnąć uciskiem, na przykład talerzem. Pozostaw rzepę w wodzie na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rano spuszczamy wodę, myjemy kawałki rzepy pod bieżącą wodą z soli. Ta metoda moczenia uwolni roślinę okopową od określonego smaku i goryczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz buraki i pokrój w plasterki lub połówki kół. Wcześniej sterylizujemy słoiki do przedmiotu obrabianego. Myjemy małe słoiki zimną wodą i sodą. Sterylizujemy w piekarniku, wkładamy je do piekarnika wilgotną szyjką w dół. Włącz piekarnik na 160 stopni i sterylizuj słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 15 minut. Umyj pokrywki i zagotuj, pozwól im wyschnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, liść laurowy, ziarna pieprzu, mały kawałek ostrej papryki. Doprowadzić do wrzenia, wlać ocet i gotować przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W słoikach układamy kawałki rzepy i buraków, naprzemiennie. Dodaj kilka ząbków obranego czosnku do słoika. Wlej rzepę z burakami schłodzoną marynatą. Zamykamy pokrywkami. wstawiamy słoiki z półfabrykatem do lodówki na tydzień do marynowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obrabiany przedmiot jest gotowy. Możesz podawać rzepę do stołu lub gotować z niej różne potrawy. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy