słodkie pomidory w litrowym słoiku na zimę

najłatwiejszy, najtańszy i najszybszy sposób na zbieranie warzyw! Słodkie pomidory w litrowym słoiku na zimę można zbierać w dużych partiach i nie męczyć się w tym samym czasie. Wciąż trzeba szukać tak prostej technologii! Warzywa są zalewane gorącą marynatą-i to wszystko!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
38 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodkie pomidory w litrowym słoiku na zimę? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź pomidory małe, elastyczne, słodkie, marynowane odmiany. Jeśli pomidory są tylko zbierane z krzaka, pozwól im leżeć w temperaturze pokojowej. Jeśli pochodzą z lodówki, trzymaj je również w temperaturze pokojowej. Umyj warzywa, pozwól im wyschnąć. Przebij każdego pomidora drewnianą wykałaczką w miejscu mocowania do łodygi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz świeże warzywa pod bieżącą wodą, osusz je ręcznikami papierowymi. Ząbki czosnku obrać i pokroić na duże kawałki lub talerze. Paprykę umyć i pokroić w plasterki, usuwając nasiona łodygą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę w pierścienie. Wstępnie umyj puszki do przedmiotu obrabianego sodą pod bieżącą wodą i sterylizuj w dowolny dogodny dla siebie sposób. Opłucz pokrywki i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przygotowanych szklanych słoikach włóż koperek i pietruszkę, posiekany czosnek i krążki cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzchu ziół, czosnku i cebuli ułóż pomidory i krążki papryki ciasno do siebie. Na wierzch ponownie ułóż krążki cebuli, ząbki czosnku i zioła. Warzywa zapobiegną przedostawaniu się wrzącej wody do pomidorów, a ostatecznie pozostaną nienaruszone, nie pękną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę w czajniku i natychmiast zalej pomidory w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 15 minut. Następnie spuść wodę ze słoików na patelnię. Dodaj do wody ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i sól. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadź marynatę do wrzenia. Wlej do niego ocet i olej roślinny. Wyłącz piec, nie gotuj marynaty z octem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą marynatę do słoików wypełnionych warzywami. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami i pozostaw je pod ciepłym kocem na noc, aż całkowicie ostygną. Następnie wyjmij przedmiot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

marynowanie pomidorów na zimę w litrowych słoikach jest dobre, ponieważ objętość takiego pojemnika nie pozwala produktowi po otwarciu stracić właściwości smakowych i zepsuć się, ponieważ słodkie pomidory zostaną zjedzone przez domowników dosłownie na raz. Ponadto pewna objętość naczyń do przygotowania pozwala dokładnie zmierzyć ilość wszystkich przypraw i innych składników niezbędnych do zwijania pomidorów na zimę.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy