marynowane Koreańskie gołąbki w stylu koreańskim z marchewką

lubisz gołąbki? Spróbuj zrobić je jako przekąskę! Na ulicy jest już wiosna w pełnym rozkwicie, a ja wciąż mam zapasy kapusty i marchwi, więc postanowiłem ugotować dawno zapomniany przepis. Gołąbki są bardzo smaczne, chrupiące i lekko pikantne dzięki marchewce. Im dłużej gołąbki są marynowane, tym smaczniejsze stają się, najlepiej smakują w dniu 3, ale nawet po dniu są dobre. Takie gołąbki można podawać jako przekąskę na dowolnym świątecznym stole.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
54 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania potrzebujemy kapusty i marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dla marchewki po koreańsku: natrzyj ją i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem, czosnkiem i olejem. Nie piszę proporcji, ponieważ każdy ma inny gust i każdy gotuje marchewki na swój sposób. Pozostaw na 30-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj główkę kapusty, obierz górne liście. Wlej wodę do rondla, zagotuj i parz liście kapusty. Aby to zrobić, zanurz główkę kapusty w wodzie i oderwij miękkie liście kapusty podczas parzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oparzone liście układamy na stole roboczym. Odetnij szorstkie żyły z każdego arkusza i pokrój na kilka części, w zależności od wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż marchewki na każdym liściu kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I zawiń w torbę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstałe gołąbki szczelnie wkładamy do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj marynatę. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sól, cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Wlej olej roślinny, ponownie zagotuj i wlej ocet. W razie potrzeby dodaj do marynaty liść laurowy, ziarna gorczycy i kolendry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gołąbki gorącą marynatą i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Przykryj gołąbki ciężkim talerzem i włóż do lodówki na 1 dzień. Po dniu można podawać gołąbki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy