skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania potrzebujemy kapusty i marchewki.
Krok 2:
Dla marchewki po koreańsku: natrzyj ją i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem, czosnkiem i olejem. Nie piszę proporcji, ponieważ każdy ma inny gust i każdy gotuje marchewki na swój sposób. Pozostaw na 30-40 minut.
Krok 3:
Dokładnie umyj główkę kapusty, obierz górne liście. Wlej wodę do rondla, zagotuj i parz liście kapusty. Aby to zrobić, zanurz główkę kapusty w wodzie i oderwij miękkie liście kapusty podczas parzenia.
Krok 4:
Oparzone liście układamy na stole roboczym. Odetnij szorstkie żyły z każdego arkusza i pokrój na kilka części, w zależności od wielkości.
Krok 5:
Rozłóż marchewki na każdym liściu kapusty.
Krok 6:
I zawiń w torbę.
Krok 7:
Powstałe gołąbki szczelnie wkładamy do miski.
Krok 8:
Przygotuj marynatę. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sól, cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Wlej olej roślinny, ponownie zagotuj i wlej ocet. W razie potrzeby dodaj do marynaty liść laurowy, ziarna gorczycy i kolendry.
Krok 9:
Wlej gołąbki gorącą marynatą i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Przykryj gołąbki ciężkim talerzem i włóż do lodówki na 1 dzień. Po dniu można podawać gołąbki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g