bakłażan marynowany z czosnkiem i marchewką na zimę

pikantna, rozgrzewająca, pikantna przekąska warzywna! Bakłażany marynowane z czosnkiem i marchewką na zimę idą z hukiem o każdej porze roku, nawet w upalne lato. A zimą nie odciągniesz od nich uszu! A gotowanie jest proste, spróbuj.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 69 % 11 g
75 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Umyj bakłażana, odetnij ogony z obu stron i pokrój bakłażana ze skórką w środkowe paski. Posyp solą, wymieszaj i odstaw.
2. Marchewki obrać, umyć i pokroić w paski (cienkie) lub zetrzeć na koreańskiej tarce. Posiekane marchewki zalać wrzącą wodą przez 2-3 minuty.
3. Paprykę opłucz, usuń nasiona i ogony i pokrój w długie paski.
4. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. Złóż razem marchewkę, paprykę i cebulę.
5. Wyciśnij obrane ząbki czosnku do warzyw. Dodaj sól do smaku, kolendrę, dwie zmielone papryki i cukier. Dobrze wymieszaj warzywa z przyprawami.
6. Na patelni rozgrzej olej i usmaż wcześniej umyte bakłażany.
7. Przenieś bakłażany do miski i dodaj do nich resztę warzyw. Dodaj ocet. Dobrze wymieszaj sałatkę. Przykryj i pozostaw do marynowania na 4-5 godzin.
8. Spróbuj sałatki i, jeśli musisz, dodaj sól.
9. Ułóż sałatkę w słoikach i wysterylizuj je w garnku z wrzącą wodą przez 20 minut od wrzenia. Kto robi to po raz pierwszy-kładziemy ręcznik na dnie patelni, kładziemy słoiki, wylewamy wodę na wieszaki i podpalamy. Czas sterylizacji jest wykrywany od momentu wrzenia. Słoiki półlitrowe-15 minut, słoiki 0,7 l - 20-25 minut, litry - od 40 minut do godziny. Możesz umieścić ciężarek na górze, aby słoiki nie tańczyły, gdy woda się zagotuje.
10. Po sterylizacji zwiń słoiki pokrywkami, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy