skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do marynowania lepiej jest używać małych i świeżych grzybów. Grzyby dokładnie czyścimy z ziemi i liści, usuwamy robaki i zgniłe grzyby, myjemy je pod bieżącą wodą. Wrzuć je do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Jeśli grzyby nie są zbierane samodzielnie i nie ma pewności co do ich świeżości i czystości, można je namoczyć w osolonej wodzie, pozostawiając w niej na kilka godzin.
Krok 2:
Następnie spuść wodę, przenieś grzyby na patelnię, zalej wodą i podpal, dodaj trochę soli i gotuj przez pół godziny na średnim ogniu od momentu zagotowania wody.
Krok 3:
Spuść wodę, w której gotowano grzyby, Wrzuć grzyby do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany.
Krok 4:
Zaczynamy gotować marynatę. Pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręczniku papierowym i drobno kroimy nożem. Obierz czosnek i pokrój goździki na talerze.
Krok 5:
Wlej czystą wodę do rondla. Wkładamy do niego pietruszkę, czosnek, ziarna pieprzu, liść laurowy. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Wcześniej musisz wysterylizować słoiki o małej objętości w dowolny sprawdzony sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Zagotuj pokrywki i wysusz.
Krok 6:
Układamy grzyby w słoikach, aby sięgały do ramion słoików. Wlać do słoików o pojemności 0,5 litra na łyżeczkę octu stołowego.
Krok 7:
Wlej grzyby do słoików wrzącą marynatą. Natychmiast zwijamy słoiki pokrywkami i pozostawiamy je do góry nogami w temperaturze pokojowej, aby ostygły, słoiki należy przykryć ciepłym kocem lub innym ciepłym materiałem, aby przedmioty ostygły stopniowo.
Krok 8:
Po schłodzeniu słoiki z grzybami są przechowywane w chłodnym miejscu. Marynowane grzyby są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g