marynowane Rude na gorąco na zimę

bardzo smaczny i prosty preparat z imbiru na zimę! Marynowane grzyby to jedna z popularnych przekąsek na świątecznych stołach zimą. W sezonie grzybobrania z reguły wiele gospodyń domowych zbiera grzyby na zimę na różne sposoby. Grzyby są łatwo przyswajalne, a jednocześnie pożywne, można z nich przygotować wiele pysznych potraw, zarówno smażonych, gotowanych, jak i marynowanych, solonych. Marynowanie ryżyków to dość prosty sposób na przygotowanie ryżyków na zimę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do marynowania lepiej jest używać małych i świeżych grzybów. Grzyby dokładnie czyścimy z ziemi i liści, usuwamy robaki i zgniłe grzyby, myjemy je pod bieżącą wodą. Wrzuć je do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Jeśli grzyby nie są zbierane samodzielnie i nie ma pewności co do ich świeżości i czystości, można je namoczyć w osolonej wodzie, pozostawiając w niej na kilka godzin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie spuść wodę, przenieś grzyby na patelnię, zalej wodą i podpal, dodaj trochę soli i gotuj przez pół godziny na średnim ogniu od momentu zagotowania wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę, w której gotowano grzyby, Wrzuć grzyby do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy gotować marynatę. Pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręczniku papierowym i drobno kroimy nożem. Obierz czosnek i pokrój goździki na talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej czystą wodę do rondla. Wkładamy do niego pietruszkę, czosnek, ziarna pieprzu, liść laurowy. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Wcześniej musisz wysterylizować słoiki o małej objętości w dowolny sprawdzony sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Zagotuj pokrywki i wysusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy grzyby w słoikach, aby sięgały do ramion słoików. Wlać do słoików o pojemności 0,5 litra na łyżeczkę octu stołowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej grzyby do słoików wrzącą marynatą. Natychmiast zwijamy słoiki pokrywkami i pozostawiamy je do góry nogami w temperaturze pokojowej, aby ostygły, słoiki należy przykryć ciepłym kocem lub innym ciepłym materiałem, aby przedmioty ostygły stopniowo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po schłodzeniu słoiki z grzybami są przechowywane w chłodnym miejscu. Marynowane grzyby są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy