marynowane pomidory z miodem na zimę

pachnący zbiór pomidorów na zimę z przyjemnymi nutami miodu na podniebieniu! Każda gospodyni próbuje zrobić więcej zbiorów na zimę w sezonie żniwnym, a im bardziej niezwykłe, tym lepiej. Marynowane pomidory z miodem na zimę z pewnością zaskoczą twoje gospodarstwo domowe i gości niezwykłym miodowym smakiem. Taki kęs zimą można podawać do stołu jako niezależne danie lub dodatek do gorącego lub wykorzystać jako podstawę do przygotowania pierwszych potraw, różnych sosów pomidorowych. Okazuje się bardzo smaczny i niezwykły.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
36 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do tego przedmiotu. Do marynowania pomidorów należy używać małych, dojrzałych, o grubej, gęstej skórze, aby podczas gotowania nie pękały i nie pękały. Wskazane jest, aby wziąć płynny miód, ale można go również użyć kandyzowanego, po stopieniu go w łaźni wodnej. Najważniejsze jest to, że miód jest naturalny i wysokiej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć z warzyw. Każdy pomidor w miejscu mocowania łodygi nakłuwamy drewnianą wykałaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami. Pokrój paprykę w pierścienie. W razie potrzeby papryki nie można dodawać do przedmiotu obrabianego, ale nadaje również przyjemny smak pomidorom.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje puszki z sodą zimną bieżącą wodą, sterylizowane w piekarniku. Banki w piekarniku muszą być zawsze mokre, szyjką w dół. Włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj przez około 15 minut puszki o pojemności 0,5 litra. można sterylizować w inny sprawdzony i wygodny sposób. Pokrywki myjemy i gotujemy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na dnie słoików kładziemy kilka gałązek koperku i pietruszki, kilka krążków cebuli, czosnek. Ułóż pomidory szczelnie na wierzchu, aż do ramion słoika. Następnie rozłóż kilka pierścieni papryki, cebuli i resztek zieleni. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut, przykrywając pokrywkami słoika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej wodę do rondla, dodaj cukier, sól, miód.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadzić do wrzenia, włożyć liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki. Wlej ocet, gdy marynata się zagotuje, wyłącz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej pomidory do słoików wrzącą marynatą. Natychmiast zwijamy je pokrywkami. Odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozwól mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy