skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie będzie wymagało gotowego solonego śledzia. Możesz go kupić lub samodzielnie posolić rybę. Aby to zrobić, rozmrozić śledzie, spłukać i zalać solanką. Solanka jest przygotowywana w następujący sposób. Litr wody doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 250 gramów soli, 3 łyżki cukru. Dodaj liść laurowy. Gotuj przez 5 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć. I dopiero wtedy napełnij rybę schłodzoną solanką. I zostawiamy go w solance na 3-4 dni w lodówce
Krok 2:
Odetnij głowę śledzia. Nożyczkami obcinamy płetwy. Ostrożnie przeciąć brzuch i wyjąć wszystkie wnętrzności. Pamiętaj, aby usunąć czarny film. Nadaje rybom gorzki smak.
Krok 3:
Następnie ostrym nożem wykonujemy nacięcie wzdłuż pleców. Usuń skórę z ryby. Wyjmujemy grzbiet i duże kości. W razie potrzeby usuwamy małe kości. Dla wygody możesz użyć pincety.
Krok 4:
Następnie pokrój rybę na porcje. Możesz marynować ryby i większe kawałki.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Do gotowania można użyć białej lub czerwonej cebuli. Włóż rybę do pojemnika, a następnie cebulę. Ocet 9% rozcieńczyć w stosunku 1: 3 z wodą i zalać marynatą rybę. Możesz dodać trochę przypraw. Zamykamy pojemnik pokrywką i wkładamy do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie wyjmujemy rybę z marynaty. Możesz polać go olejem słonecznikowym i posypać posiekanymi ziołami. Podajemy do stołu.
doskonały smak, przystępna cena i wiele opcji serwowania – to tłumaczy taką popularność śledzia.
Czy wiesz, że jedzenie śledzia podnosi na duchu? Tak, tak! Dzieje się tak dzięki zawartości selenu i kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach.
Śledź z cebulą i octem świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i po prostu z brązowym chlebem.
kilka wskazówek.
przed rozpoczęciem pracy z rybą deskę do krojenia można owinąć folią spożywczą. Dzięki temu deska nie wchłonie stałego rybnego zapachu i znacznie łatwiej będzie ją umyć.
wraz z cebulą do śledzia można dodać marchewki pokrojone w cienkie paski.
zaleca się przyjmowanie octu stołowego, a nie esencji! Zwykły ocet można zastąpić winogronem lub jabłkiem. Pamiętaj jednak, że ten ostatni ma nieco specyficzny smak.
aby smak ryby był bardziej oryginalny, możesz dodać strąk ostrej papryki, trochę ziela angielskiego-groszku i nasion gorczycy.
smacznego i gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g