marynowane bakłażany na zimę w słoikach w całości

Prosty przepis na przygotowanie i konserwację w 20 minut! Wspaniały przepis na gotowanie marynowanych delikatnych bakłażanów w zwykłych słoikach w całości z ostrym i pachnącym czosnkiem, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
22 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować bakłażany na zimę w całych słoikach? Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznych marynowanych bakłażanów na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż osiem ziaren czarnego pieprzu do każdego z dwóch wysterylizowanych trzylitrowych słoików.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cztery ząbki czosnku pokrojone na dwie części do każdego ze słoików.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trzy liście laurowe do każdego ze słoików.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jedną łyżkę cukru do każdego ze słoików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do każdego słoika dwie łyżki grubo zmielonej soli kuchennej do solenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę w rondlu i włóż do niej wymaganą ilość bakłażana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj bakłażany przez około siedem do dziesięciu minut, w zależności od wielkości, nie zapominając o okresowym obracaniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bakłażany na gorąco wkładamy do każdego z dwóch słoików.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzącą wodę do słoików z bakłażanem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jedną łyżeczkę siedemdziesięciu procent esencji octu do każdego słoika z bakłażanem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj wrzącą wodę na samą górę każdego słoika z bakłażanem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Szczelnie zamknij lub zwiń każdy słoik bakłażana sterylnymi pokrywkami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć puszki i sprawdź je pod kątem szczelności.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po sprawdzeniu słoików pod kątem szczelności pokrywamy je od góry, aż całkowicie ostygną ciepłym kocem lub kocem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

marynowane bakłażany na zimę z czosnkiem w dwadzieścia minut. Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację bakłażana! Marynowany, soczysty i pikantny bakłażan na zimę to mój najlepszy szybki i łatwy przepis! To warzywo jest nieocenione dla organizmu, ponieważ zawiera ogromną ilość ważnych dla zdrowia witamin! Chcę zaoferować Ci mój charakterystyczny przepis na szybkie gotowanie pysznych niebieskich w ciągu dwudziestu minut - marynowane delikatne bakłażany, przygotowane w zwykłych słoikach w całości z ostrym i pachnącym czosnkiem! Takie zszywki na długą zimę to uniwersalna konserwacja, dzięki której możesz w przyszłości robić wszelkiego rodzaju sałatki i przekąski dla smakoszy! Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy