skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować bakłażany na zimę w całych słoikach? Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznych marynowanych bakłażanów na zimę.
Krok 2:
Włóż osiem ziaren czarnego pieprzu do każdego z dwóch wysterylizowanych trzylitrowych słoików.
Krok 3:
Dodaj cztery ząbki czosnku pokrojone na dwie części do każdego ze słoików.
Krok 4:
Dodaj trzy liście laurowe do każdego ze słoików.
Krok 5:
Wlej jedną łyżkę cukru do każdego ze słoików.
Krok 6:
Dodaj do każdego słoika dwie łyżki grubo zmielonej soli kuchennej do solenia.
Krok 7:
Zagotuj wodę w rondlu i włóż do niej wymaganą ilość bakłażana.
Krok 8:
Gotuj bakłażany przez około siedem do dziesięciu minut, w zależności od wielkości, nie zapominając o okresowym obracaniu.
Krok 9:
Bakłażany na gorąco wkładamy do każdego z dwóch słoików.
Krok 10:
Wlej wrzącą wodę do słoików z bakłażanem.
Krok 11:
Dodaj jedną łyżeczkę siedemdziesięciu procent esencji octu do każdego słoika z bakłażanem.
Krok 12:
Dodaj wrzącą wodę na samą górę każdego słoika z bakłażanem.
Krok 13:
Szczelnie zamknij lub zwiń każdy słoik bakłażana sterylnymi pokrywkami.
Krok 14:
Odwróć puszki i sprawdź je pod kątem szczelności.
Krok 15:
Po sprawdzeniu słoików pod kątem szczelności pokrywamy je od góry, aż całkowicie ostygną ciepłym kocem lub kocem.
Krok 16:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
marynowane bakłażany na zimę z czosnkiem w dwadzieścia minut. Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację bakłażana! Marynowany, soczysty i pikantny bakłażan na zimę to mój najlepszy szybki i łatwy przepis! To warzywo jest nieocenione dla organizmu, ponieważ zawiera ogromną ilość ważnych dla zdrowia witamin! Chcę zaoferować Ci mój charakterystyczny przepis na szybkie gotowanie pysznych niebieskich w ciągu dwudziestu minut - marynowane delikatne bakłażany, przygotowane w zwykłych słoikach w całości z ostrym i pachnącym czosnkiem! Takie zszywki na długą zimę to uniwersalna konserwacja, dzięki której możesz w przyszłości robić wszelkiego rodzaju sałatki i przekąski dla smakoszy! Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g