marynowany smalec z papryką w solance

Spróbuj zrobić pikantny marynowany smalec! Marynowany smalec w solance jest bardzo prosty do przygotowania-poradzi sobie nawet początkujący. Smalec okazuje się bardzo aromatyczny i smaczny. Nie trzeba dodawać ostrej papryki-jest to opcjonalne, ale z pewnością doda specjalnej nuty gotowej przekąsce.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 90 % 35 g
węglowodany 5 % 2 g
324 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 40 min

1. Przygotuj marynatę, w tym celu wlej wodę do rondla, dodaj sól, liść laurowy, ziarna pieprzu i goździki, Wyślij do ognia, zagotuj

2. Mój smalec, suchy, pokrojony na kawałki o grubości 5-6 cm. Obieramy czosnek, kroimy w kostkę, pieczemy nim smalec.

3. W odpowiednim pojemniku rozprowadzamy smalec, zalewamy gorącą marynatą, dodajemy ostrą paprykę, po pokrojeniu w pierścienie.

4. Przykryj pojemnik pokrywką, pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

5. Po upływie określonego czasu usuwamy tłuszcz z marynaty, posypujemy mieloną papryką i solą, zawijamy w pergamin, pozostawiamy na kolejne 1-2 godziny.

podawaj smalec na stole z brązowym chlebem i piklami. Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy