marynowany smalec z papryką w solance
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj marynatę, w tym celu wlej wodę do rondla, dodaj sól, liść laurowy, ziarna pieprzu i goździki, Wyślij do ognia, zagotuj
2. Mój smalec, suchy, pokrojony na kawałki o grubości 5-6 cm. Obieramy czosnek, kroimy w kostkę, pieczemy nim smalec.
3. W odpowiednim pojemniku rozprowadzamy smalec, zalewamy gorącą marynatą, dodajemy ostrą paprykę, po pokrojeniu w pierścienie.
4. Przykryj pojemnik pokrywką, pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
5. Po upływie określonego czasu usuwamy tłuszcz z marynaty, posypujemy mieloną papryką i solą, zawijamy w pergamin, pozostawiamy na kolejne 1-2 godziny.
podawaj smalec na stole z brązowym chlebem i piklami. Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g