marynowana chrupiąca cukinia z marchewką na zimę

proste i niedrogie danie w słoikach! Idealny przepis na przygotowanie delikatnej i apetycznej marynowanej cukinii z marchewką, która mile zaskoczy wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
46 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną chrupiącą marynowaną cukinię na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kręcony nóż na małe piękne kawałki pół kilograma marchewki i włóż do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pół kilograma cebuli na cienkie półpierścienie i włóż do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij dwa kilogramy młodej obranej cukinii dowolną niezbyt dużą kostką i włóż do dużej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwa i pół litra wody na patelnię, a następnie wlej do niej sto pięćdziesiąt gramów cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sto dziesięć gramów grubej soli do solenia na patelnię i włącz kuchenkę na dużym ogniu, zagotuj wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do każdego z przygotowanych słoików wkładamy dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki i cztery groszki czarnego pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pierwszą warstwą układamy cukinię pokrojoną w kostkę w słoikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż małą warstwę plasterków pokrojonej marchewki na cukinii.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż warstwę posiekanej cebuli w słoikach na marchewce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypełnij wszystkie słoiki pokrojonymi warzywami do góry w tej samej kolejności.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów 9% octu stołowego do garnka z przegotowaną wodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w garnku i wyłącz kuchenkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej gotowaną gorącą marynatę na samą górę słoików z warzywami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj wszystkie słoiki sterylnymi pokrywkami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej wymaganą ilość gorącej wody do garnka objętościowego, a następnie przykryj dno ręcznikiem kuchennym i włóż do niego słoiki pokryte pokrywkami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W razie potrzeby dodaj wodę do garnka, która powinna sięgać boków puszek, a następnie umieść patelnię na włączonym piecu i zagotuj wodę, a następnie sterylizuj słoiki przez sześć minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po wyjęciu słoików z patelni szczelnie zamykamy je pokrywkami i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu z dala od urządzeń grzewczych.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

marynowana chrupiąca cukinia na zimę w słoikach. Cóż, bardzo prosty przepis na danie z cukinii z marchewką! Miej czas na wykonanie niedrogich preparatów na zimę-pyszna marynowana cukinia w litrowych słoikach! Teraz nadszedł gorący czas na sezonową konserwację dla wszystkich gospodyń domowych, więc spieszą się, aby zrobić niezbędne preparaty - marynowaną delikatną cukinię na nadchodzącą zimę! W zimnych porach roku dania, przekąski i przepisy z cukinii będą niezwykle poszukiwane ze względu na niedobór witamin u wszystkich ludzi. Nie bądź leniwy, aby później zaoszczędzić pieniądze na drogich zimowych warzywach sklepowych! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy