Biały imbir marynowany

bardzo łatwo jest zrobić tę palącą pikantną przekąskę! Biały marynowany imbir to świetna przekąska do prawie każdego dania, niekoniecznie orientalnego. Dobrze nadaje się do mięsa, ryb, warzyw, różnych sałatek. Marynowany korzeń imbiru najlepiej podawać na początku posiłku. Przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmu, aktywując proces trawienia. Ponadto marynowany korzeń może pomóc w utracie wagi, dla której należy go włączyć do codziennej diety. Marynowany imbir jest przechowywany przez długi czas - przez 2-3 miesiące.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 15 g
72 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 D 13 h

przede wszystkim umyj świeży korzeń imbiru, a następnie dokładnie wytrzyj wilgoć czystym ręcznikiem. Obierz korzeń zwykłą łyżką - po prostu zeskrob skórę. W ten sposób korzeń imbiru jest często czyszczony w krajach azjatyckich. Następnie pocieramy przygotowany korzeń solą, wkładamy do naczynia ceramicznego i pozostawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Wygodnie jest to robić w nocy.

gdy minie określony czas, spłucz korzeń wodą, osusz nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi. Teraz pokrój korzeń imbiru na talerze - im cieńszy, tym lepiej. Wskazane jest, aby to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.

wlej pół litra wody do małego rondla i umieść go na wolnym ogniu, zagotuj. Gdy płyn się zagotuje, włóż do niego płytki imbirowe i trzymaj je we wrzącej wodzie przez kilka minut. Następnie wlej zawartość patelni wraz z kawałkami korzenia do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

nie marnuj czasu - przygotuj marynatę. Wlej wodę (70 ml) do rondla, wlej do niego ocet ryżowy, wlej cukier. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy, wszystko dobrze mieszamy, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie usuń marynatę z ognia.

Przenieś lekko schłodzone talerze korzenia imbiru do wcześniej przygotowanego czystego słoika (suchego), a następnie zalej marynatą. Pozostaw, aż zawartość całkowicie ostygnie, a następnie zamknij słoik i włóż do lodówki na 3-4 dni.

po tym czasie korzeń imbiru będzie gotowy do spożycia. Musisz przechowywać go w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy