imbir marynowany różowy

pikantna przekąska rozjaśni każde danie! Odświeża smak! Imbir marynowany Różowy można podawać przed dowolnymi potrawami, aby odświeżyć kubki smakowe i poprawić trawienie. Jest zarówno smaczny, jak i zdrowy. Dobra alternatywa dla wersji sklepowej, która zawiera zarówno barwniki, jak i konserwanty.Ładny różowy kolor można łatwo uzyskać za pomocą małego kawałka buraka dodanego pod koniec gotowania. Jeśli przekąska jest planowana na stole dla gości, należy pamiętać, że jest przygotowywana przez długi czas. Zaparzanie w lodówce zajmie pół dnia.
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
41 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

marynowany imbir dobrze pasuje do każdego dania mięsnego i rybnego, jednocześnie aktywuje trawienie i pomaga lepiej wchłonąć danie główne. Dobrze jest podawać imbir również do sałatek, używając nie tylko samych talerzy imbirowych, ale także marynaty. Marynowanie imbiru nie jest trudne, choć trochę kosztowne w czasie oczekiwania. Więc zacznijmy...

1. Oczyszczamy wstępnie umyty i wysuszony korzeń imbiru, usuwając go cienką warstwą. Obrany korzeń kroimy obieraczką do cienkich płytek. Robimy to ściśle wzdłuż włókien. Powstałe płytki imbirowe są przenoszone do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości.

2. Wlej połowę wody do małego rondla i umieść na dużym ogniu, zagotuj płyn. Gdy się zagotuje, wlej sól, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, a następnie wlej płytki imbirowe tym roztworem. Pozostawiamy je w roztworze na 5 minut, po spuszczeniu płynu.

3. Wlej pozostałą wodę do rondla, wlej cukier i ponownie podpal. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, aby cukier szybciej się rozpuścił. Wlej powstały syrop na talerze imbirowe i poczekaj, aż syrop całkowicie ostygnie.

4. Talerze imbirowe i syrop ostygły-wkładamy kawałek buraków i zalewamy wszystko octem, syropu nie spuszczamy. Wkładamy pojemnik z płytkami imbirowymi do lodówki na 12 godzin. Kiedy minie ten czas, imbir można podać do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy