skład / składniki
metoda gotowania
marynowany imbir dobrze pasuje do każdego dania mięsnego i rybnego, jednocześnie aktywuje trawienie i pomaga lepiej wchłonąć danie główne. Dobrze jest podawać imbir również do sałatek, używając nie tylko samych talerzy imbirowych, ale także marynaty. Marynowanie imbiru nie jest trudne, choć trochę kosztowne w czasie oczekiwania. Więc zacznijmy...
1. Oczyszczamy wstępnie umyty i wysuszony korzeń imbiru, usuwając go cienką warstwą. Obrany korzeń kroimy obieraczką do cienkich płytek. Robimy to ściśle wzdłuż włókien. Powstałe płytki imbirowe są przenoszone do szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości.
2. Wlej połowę wody do małego rondla i umieść na dużym ogniu, zagotuj płyn. Gdy się zagotuje, wlej sól, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, a następnie wlej płytki imbirowe tym roztworem. Pozostawiamy je w roztworze na 5 minut, po spuszczeniu płynu.
3. Wlej pozostałą wodę do rondla, wlej cukier i ponownie podpal. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, aby cukier szybciej się rozpuścił. Wlej powstały syrop na talerze imbirowe i poczekaj, aż syrop całkowicie ostygnie.
4. Talerze imbirowe i syrop ostygły-wkładamy kawałek buraków i zalewamy wszystko octem, syropu nie spuszczamy. Wkładamy pojemnik z płytkami imbirowymi do lodówki na 12 godzin. Kiedy minie ten czas, imbir można podać do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g