marynowana kapusta z przyprawami koreańskimi

Super alternatywa dla sałatek sklepowych! Lekka, niskokaloryczna i umiarkowanie ostra sałatka nadaje się również na świąteczny stół, twoi goście z pewnością będą zadowoleni z takiej przekąski.
PotapushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 42 % 8 g
108 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

gotowanie pysznej kapusty po koreańsku w kilka minut jest całkiem realne. Może być podawany jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb.

gotowanie kapusty jest bardzo proste:
1. Grubo posiekaj kapustę, włóż do salaterki i pamiętaj trochę, aby sok się wyróżniał.
2. Zetrzyj marchewki na tarce (po koreańsku lub po prostu na dużej). Dodaj do kapusty.
3. Dodaj do warzyw wszystkie składniki marynaty: czosnek przepuszczony przez prasę, olej, ocet, kolendrę, ostry i ziele angielskie, sól, cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż do lodówki pod prasę na kilka godzin.

soczysta i pikantna przekąska jest gotowa.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy