marynowany ostrobok

marynuj ryby bez kłopotów! Prosty przepis na pyszne ryby! Marynowany ostrobok spodoba się absolutnie każdemu, a miłośnicy owoców morza będą o tym szaleć! Pikantna, nasączona pyszną marynatą, po prostu znika ze stołu w mgnieniu oka. Do gotowania potrzebujesz małego zestawu składników. Koperek i chili nadają rybom swoje nuty smakowe. A z przypraw-ziarna pieprzu i liść laurowy. Tak, to niewiele, ale więcej nie jest konieczne. Przesadzanie z przyprawami jest bardzo proste, a to nie wpływa najlepiej na gotowe danie.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
106 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h 20 min

ostrobok to bardzo zdrowa ryba. Jej filet praktycznie nie zawiera tłuszczu. Eksperci w dziedzinie medycyny zalecają stosowanie dietetycznego mięsa ostroboka osobom cierpiącym na nadciśnienie, chorobę niedokrwienną, zaburzenia metabolizmu,miażdżycę. Ma również korzystny wpływ na pracę tarczycy, układu nerwowego, zwiększa ogólną wytrzymałość organizmu.

ostrobok przygotowuje różne rodzaje potraw, poza tym jest marynowany, wędzony, suszony, smażony i gotowany. Ten przepis pomoże użytkownikowi nauczyć się pysznego marynowania ostroboka. Okazuje się umiarkowanie pikantny, ma szlachetny smak.

1. Nie trzeba patroszyć ryby, pozostaje nienaruszona. Po prostu dokładnie umyj go pod bieżącą wodą, na tym polega całe przygotowanie.

2. Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, wlej sól i cukier, wymieszaj. Tutaj kładziemy liść laurowy i ziarna pieprzu.

3. Wysyłamy patelnię do ognia. Gdy woda się zagotuje, wyjmij ją z pieca. Wlej ocet i olej słonecznikowy do gorącej marynaty.

4. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie. W szklanym pojemniku układamy rybę, każdą warstwę przekładamy krążkami cebuli, liściem laurowym i pieprzem z marynaty.

5. Wlać ostrobok schłodzoną marynatą. Jeśli do marynowania używany jest szklany słoik, to za pomocą widelca delikatnie rozsuń rybę, aby marynata dotarła do samego dnia.

6. Koperek, nie trzeba siekać gałązek. Również moje kilka papryczek chili. Dodaj koperek i pieprz do ostroboka.

7. Pozostaw pojemnik z rybą na powierzchni roboczej na pół godziny. Następnie przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na trzy dni.

marynowany ostrobok to nierealne pyszne jedzenie, polizasz palce!

spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ostrobok - 114   kcal/100g

Podobne przepisy