marynowany ser
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Pokrój cebulę na 4 części.
Krok 3:
Pokrój czosnek na pół. Chili pokroić w plasterki.
Krok 4:
Pokrój ser W średnią kostkę.
Krok 5:
Marynata. Połącz białe wino, ocet jabłkowy, olej roślinny i wymieszaj.
Krok 6:
Ułóż warstwy w słoiku: cebula i czosnek,
Krok 7:
...ziele angielskie, chili,
Krok 8:
...oliwki i rozmaryn,
Krok 9:
Brynzu.
Krok 10:
Wlać ser z marynatą,
Krok 11:
Szczelnie zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki na 1-2 tygodnie.
wskazane jest, aby nie prześwietlać sera w lodówce dłużej niż 2 tygodnie, w przeciwnym razie zacznie się gorzko, a cebula ciemnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g