marynowany ser

zaskocz swoich gości marynowanym serem - pokochają to. Po zrobieniu ciasta z serem feta i ziołami zostało mi trochę sera feta. Trzeba było ją gdzieś przybudować. Na moim ulubionym blogu Venus Osepchuk, na którym ciągle zaglądam, znalazłem odpowiedni przepis, dodałem do niego własne dodatki i voila: okazało się, że ser to objadanie się! Pachnąca, nasączona marynatą winną, o jasnym zapachu rozmarynu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 78 % 36 g
węglowodany 7 % 3 g
372 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na 4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czosnek na pół. Chili pokroić w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ser W średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynata. Połącz białe wino, ocet jabłkowy, olej roślinny i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż warstwy w słoiku: cebula i czosnek,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    ...ziele angielskie, chili,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    ...oliwki i rozmaryn,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Brynzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać ser z marynatą,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szczelnie zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki na 1-2 tygodnie.

wskazane jest, aby nie prześwietlać sera w lodówce dłużej niż 2 tygodnie, w przeciwnym razie zacznie się gorzko, a cebula ciemnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy