marynowane śliwki na zimę do mięsa

Oryginalny, smaczny i niezwykły dodatek do mięsa i ryb! W tym roku mam dużo śliwek, zrobiłam tkemali i postanowiłam marynować śliwkę według tego przepisu. Powiedziała mi jego przyjaciółka, co roku zamyka taką przekąskę. Słodko-kwaśny smak jest idealny do dań mięsnych!
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
55 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1. Sortujemy śliwki, pozostawiając Dojrzałe, mocne owoce. Myjemy i przebijamy w
wielu miejscach.

2. Sterylizowane słoiki wkładamy do pojemnika.
układamy śliwki w słoikach. Gotuj marynatę z wody i cukru, dodaj przyprawy.
wlej marynatę do słoików.

3. Wlej słoiki do szyi gorącą przegotowaną wodą i sterylizuj przez 10 minut.

4. Zwijamy pokrywki, odwracamy słoiki i usuwamy je pod kocem w ciepłe miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy