skład / składniki
metoda gotowania
składniki są przeznaczone na około 6-litrowe słoiki.
1. Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 5 godzin.
2. Dokładnie umyj ogórki, odetnij z obu stron.
3. W przygotowanych słoikach ułóż czosnek, ziarna pieprzu, liść laurowy, liście porzeczki i koperek.
2. Blanszuj ogórki (zanurz we wrzącej wodzie), umyj pomidory. Obierz paprykę z nasion i łodyg, umyj i pokrój.
3. Dodaj ogórki, pomidory, paprykę do słoika, po czym zalej słoiki wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut, przykryj pokrywką.
4. Wlej wodę do rondla i przygotuj solankę, dodając do niej sól i cukier. Doprowadź do wrzenia i ponownie zalej warzywa. Powtórz ten proces jeszcze raz.
5. Napełnij warzywa ponownie wrzącą wodą, dodaj esencję octu z obliczenia 0,5 łyżki. L. na litrowy słoik.
5. Zwiń słoiki i odwróć. Poczekaj, aż półfabrykaty całkowicie ostygną, a następnie usuń je w miejscu dalszego przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g