ogórki kiszone pomidory papryka

marynuj warzywa, aby cieszyć się zimą ich smakiem! W naszej rodzinie zawsze są pyszne marynowane pomidory i ogórki. Uwielbiam ich pikantny smak i aromat. Zawsze kładę je na świątecznym stole, a goście są bardzo zadowoleni i proszą o przepis. A w dni powszednie służą jako doskonały i jasny dodatek do kolacji.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
19 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

składniki są przeznaczone na około 6-litrowe słoiki.

1. Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 5 godzin.
2. Dokładnie umyj ogórki, odetnij z obu stron.
3. W przygotowanych słoikach ułóż czosnek, ziarna pieprzu, liść laurowy, liście porzeczki i koperek.
2. Blanszuj ogórki (zanurz we wrzącej wodzie), umyj pomidory. Obierz paprykę z nasion i łodyg, umyj i pokrój.
3. Dodaj ogórki, pomidory, paprykę do słoika, po czym zalej słoiki wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut, przykryj pokrywką.
4. Wlej wodę do rondla i przygotuj solankę, dodając do niej sól i cukier. Doprowadź do wrzenia i ponownie zalej warzywa. Powtórz ten proces jeszcze raz.
5. Napełnij warzywa ponownie wrzącą wodą, dodaj esencję octu z obliczenia 0,5 łyżki. L. na litrowy słoik.
5. Zwiń słoiki i odwróć. Poczekaj, aż półfabrykaty całkowicie ostygną, a następnie usuń je w miejscu dalszego przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy