skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj 3 słoiki po 900 ml-umyj je i wysterylizuj.
1. Umyj ogórki i odetnij końcówki, umyj pomidory. Obierz czosnek. Paprykę obrać i pokroić w duże plasterki.
2. W przygotowanych słoikach ułóż czosnek, liść laurowy, koperek i ziele angielskie, ziarna pieprzu.
3. Umieść ogórki w słoiku pionowo, włóż paprykę i pomidory.
4. Zalej warzywa wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut pod pokrywką, odcedź, ponownie zagotuj płyn i napełnij słoiki na kolejne 10-15 minut.
5. Odcedź ponownie, dodaj sól, cukier i ocet. Doprowadź marynatę do wrzenia i zalej warzywa.
6. Zwiń słoiki, odwróć je i po całkowitym ostygnięciu umieść w miejscu przechowywania. Takie półfabrykaty są doskonale przechowywane nawet w temperaturze pokojowej.
smacznego!
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g