pieczarki z cebulą marynowane

nie wstydź się traktować przyjaciół taką przekąską! Pyszne! Przekąski grzybowe są różne, a ja proponuję jeden z najsmaczniejszych sposobów gotowania! Marynowane pieczarki gotowane we własnym soku to po prostu niesamowicie smaczne danie.
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
119 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

Grzyby myjemy, wrzucamy do durszlaka, aby cała woda była szklana. Wysyłamy je na patelnię (suchą). Pieczarki smażymy przez 7 minut (w tym czasie wydzielają własny płyn i dosłownie w nim duszą).

w osobnym pojemniku wymieszaj składniki marynaty: esencję octową, olej roślinny, sól i cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe, pokrojone na kawałki chili.

pokrój cebulę na półpierścienie, wyciśnij czosnek przez prasę, drobno posiekaj koperek.

gdy cała ciecz wyparuje z grzybów, wlej marynatę bezpośrednio na patelnię, gotuj pod zamkniętą pokrywką na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.

następnie przenieś pieczarki z pozostałą marynatą na patelnię, dodaj cebulę z czosnkiem i posiekany koperek, wymieszaj, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

po około półtorej godzinie marynowane grzyby można podawać na stole.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy