skład / składniki
metoda gotowania
Grzyby myjemy, wrzucamy do durszlaka, aby cała woda była szklana. Wysyłamy je na patelnię (suchą). Pieczarki smażymy przez 7 minut (w tym czasie wydzielają własny płyn i dosłownie w nim duszą).
w osobnym pojemniku wymieszaj składniki marynaty: esencję octową, olej roślinny, sól i cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe, pokrojone na kawałki chili.
pokrój cebulę na półpierścienie, wyciśnij czosnek przez prasę, drobno posiekaj koperek.
gdy cała ciecz wyparuje z grzybów, wlej marynatę bezpośrednio na patelnię, gotuj pod zamkniętą pokrywką na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.
następnie przenieś pieczarki z pozostałą marynatą na patelnię, dodaj cebulę z czosnkiem i posiekany koperek, wymieszaj, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
po około półtorej godzinie marynowane grzyby można podawać na stole.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g

