marynowana papryka nie jest na zimę
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj pieprz, obierz, pokrój w ćwiartki i jeszcze więcej w paski.
Krok 2:
Przygotuj marynatę: zagotuj litr wody, dodaj cukier, sól, ocet 9 % i olej roślinny. / 1-2 ostre papryki - dla miłośników ostrzejszych/. Gotuj przez 5 minut .
Krok 3:
Połóż połowę przygotowanej papryki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3-5 minut.
Krok 4:
Przenieś paprykę i marynatę do słoika. Włóż pozostałą paprykę do marynaty, gotuj również przez 3-5 minut, dodaj do słoika.
Krok 5:
Wlać pozostałą marynatę, ostudzić i włożyć do lodówki.
Krok 6:
Po 2-3 dniach gotową marynowaną paprykę można podawać jako przekąskę do mięsa, ryb, tłuczonych ziemniaków, ziemniaków lub po prostu z chlebem !
jeśli zwiniesz w słoiki, możesz na zimę. Wystarczy wysterylizować/1 litrowy słoik 5-7 minut/.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g